Švicarska formula student je hitrost 100 km/h dosegla po vsega 30 metrih, v času 1,513 sekunde. Foto: ETH Zurich
Švicarska formula student je hitrost 100 km/h dosegla po vsega 30 metrih, v času 1,513 sekunde. Foto: ETH Zurich

Skupini 30 švicarskih študentov s tehnične univerze ETH iz Züricha in članom akademskega avtomobilističnega kluba iz Züricha je uspel lov na Guinnessov rekord za najhitrejše pospeševanje za električna vozila.
S povsem električno malo formulo, poimenovano "grimsel", so v okviru programa Formula Student na letališču v Dübendorfu v Švici od 0 do 100 km/h pospešili v 1,513 sekunde in s tem potolkli prejšnji rekord v lasti nemških študentov z univerze v Stuttgartu, ki so prav tako izdelali električno formulo, ki je od mirovanja do 100 km pospešila v 1,779 sekunde.
Švicarski študentje so pri izdelavi konstrukcije uporabili ogljikova vlakna. Dirkalnik zato tehta vsega 168 kilogramov. Pogon je speljan na vsa štiri kolesa, računalnik pa razporeja najboljši oprijem in navor na vsako posamezno kolo. Vsak od štirih elektromotorjev je vgrajen v posamezno kolo, skupna moč je 147 kilovatov, navor pa 1700 Nm. Razen pnevmatik, baterij in motorne kontrolne enote so študentje vse dizajnirali in razvili sami.
Kaj je Formula Student?
Formula Student, znana tudi pod kratico SAE, je globalno tekmovanje z začetkom, ki sega v leto 1981. Na njem pogosto sodelujejo tudi slovenski študentje. Cilj tekmovanja je vsako leto izdelati čim bolj tehnološke dirkalnike, ki se preizkusijo na dirkalnih stezah. S tem želijo organizatorji spodbujati inženirske in oblikovalske vrline prihodnjih strokovnjakov v svetu avtomobilizma. Prav tako pa je cilj programa študente učiti, kako delovati kot podjetje in sodelovati s podjetji.