V Toyoti se opravičujejo potrošnikom za obsežen odpoklic vozil. Foto: EPA
V Toyoti se opravičujejo potrošnikom za obsežen odpoklic vozil. Foto: EPA

Gre za vozila Toyotinih modelov aygo, IQ, yaris, auris, corolla, verso, avensis in RAV4. Dele, s katerimi bodo odpravili napako, bodo servisi prejeli v prihodnjem tednu, ko bodo tudi začeli obveščati lastnike vozil, ki jih zadeva odpoklic. Odprava napake bo brezplačna, so sporočili iz podjetja Toyota Adria.

Lani v Sloveniji prodanih 2.400 toyot
Ob tem v slovenski podružnici Toyote pravijo, da bo odpoklic zagotovo negativno vplival na prodajo, a upajo, da v čim bolj omejenem obsegu. Lani je bilo sicer po njihovih podatkih v Sloveniji prodanih skoraj 2.400 Toyotinih osebnih in lahkih gospodarskih vozil.

Toyota se zaradi odpoklicev več milijonov vozil, ki so načeli njen ugled proizvajalca zanesljivih oz. varnih avtomobilov, spopada z očitki, češ da jev težnji po hitri svetovni rasti v zadnjih letih popustila pri nadzoru nad kakovostjo.

V Toyoti odgovarjajo, da širitev proizvodnje v tujini ni vplivala na kakovost njihovih vozil. Obenem pa se opravičujejo potrošnikom za obsežen odpoklic toyot.

Toyota, ki je leta 2008 postala največji avtomobilski proizvajalec na svetu, je bila sicer v zadnjem času primorana k več odpoklicem, ki zadevajo skupno skoraj osem milijonov njenih vozil, prodanih po vsem svetu.

Umik napovedal tudi PSA Peugeot Citroen
Zaradi težave s stopalko za plin je odpoklic skupno 97.000 peugeotov 107 in citroenov C1 napovedal tudi francoski avtomobilski koncern PSA Peugeot Citroen. Gre namreč za vozila, proizvedena v češki tovarni TPCA, ki si jo francoski koncern deli s Toyoto.

Na slovenskem trgu odpoklic zadeva tri vozila citroen C1 in 36 vozil peugeot 107, so povedali v slovenskih podružnicah Citroena oziroma Peugeota.

Ob tem so pojasnili, da ko bodo prejeli ustrezne uradne podatke oziroma navodila iz centrale, bodo primerno obvestili kupce vozil, ki jih zadeva odpoklic, in poskrbeli za odpravo napake. Kdaj točno se bo to zgodilo, še ne morejo napovedati, a zagotavljajo, da se trudijo zadevo urediti čim prej.