Škodina nova kombilimuzina se imenuje scala. Foto: Škoda
Škodina nova kombilimuzina se imenuje scala. Foto: Škoda

Scala, ki se bo na trgu postavila ob bok volkswagen golfu, se bo v Škodini ponudbi uvrstila med fabio in octavio. Njeno ime izhaja iz latinščine in označuje novo stopnico pri vzponu češke znamke.

Oblika, ki jo je nakazal koncept vision RS, vidimo pa jo lahko tudi na zasenčeni fotografiji s strani, kaže, da gre za sloko kombilimuzino s prvinami križanca. Predstavili jo bodo že konec letošnjega leta.

Prilagodljiva koncernska platforma
Novi model tako predstavlja velik korak naprej v primerjavi z ne revno uspešnim rapidom spacback, kar se med drugim kaže s samozavestnim napisom “škoda” na zadku namesto klasičnega logotipa češke znamke. O tem, da gre za zelo sodoben model, priča dejstvo, da je zasnovan na novi koncernski platformi MQB A0, na kateri med drugim slonijo audi A1, seat ibiza in volkswagen polo, pa tudi seat arona in prihajajoči volkswagen T-cross.

Na enaki platformi bo zasnovana tudi nova generacija fabie, ki bo nared leta 2020, pri čemer se bo scala uvrstila stopničko višje in bo prinesla tudi kar nekaj novih pripomočkov za pomoč pri vožnji. Čeprav ni še uradnih podatkov o pogonskih sklopih, lahko napovemo, da bomo pod sprednjim pokrovom gotovo našli bencinske in dizelske motorje, vključno z litrskim trivaljnikom TSI ter 1,5-litrskim štirivaljnikom TSI, medtem ko za zdaj ni mogoče potrditi električnih ali hibridnih različic.