Volvo in Uber bosta v projekt skupaj vložila okoli 300 milijonov evrov. Foto: Volvo
Volvo in Uber bosta v projekt skupaj vložila okoli 300 milijonov evrov. Foto: Volvo

Ponudnik storitev ride-sharing Uber in švedski proizvajalec vozil Volvo skupaj načrtujeta mobilnost v prihodnosti, ko bodo po cestah vozila avtonomna vozila. Združila sta moči pri razvoju naslednje generacije samovozečih avtomobilov.

Uber in Volvo bosta v skupnem projektu razvijala vozila, ki bodo zasnovana na najnovejših tehnologijah, ki omogočajo avtonomno vožnjo. Vozila bo proizvajal Volvo, v nadaljevanju pa jih bo Uber odkupil od švedske znamke.

Obe podjetji bosta uporabljali enako osnovo za naslednje korake v njihovih strategijah avtonomne vožnje. Uberjevi sistemi avtonomne vožnje bodo vključeni v Volvovo osnovno vozilo. Volvo pa bo to osnovno vozilo uporabljal pri svoji strategiji, katere končni cilj je povsem samodejna vožnja.
Ključna je nova platforma
Novo vozilo bo nastalo na osnovi Volvove modularne SPA-platforme (Scalable Product Architecture), ki je osnova za izdelavo najnovejših modelov, kot so XC90, S90 in V90. SPA-platforma omogoča ob napredku razvoja vgradnjo tehnologij, ki bodo omogočile avtonomno vožnjo in tudi prihodnjo elektrifikacijo avtomobilov švedske znamke.

Volvo je sicer večkrat poudaril cilj, da v njihovih avtomobilih od leta 2020 naprej ne bo umrla nobena oseba ali pa bila težje poškodovana. Avtonomna vožnja je ključ do tega, so prepričani pri proizvajalcu vozil višjega kakovostnega razreda.
“Vsako leto na cestah umre več kot milijon ljudi. To so tragedije, ki bi jih z razvojem avtonomne vožnje želeli preprečiti. A tega ne moremo storiti sami. Zato je naše partnerstvo s podjetjem Volvo tako pomembno," pravi Travis Kalanick, predsednik uprave podjetja Uber.