Volvo bo pri modelih serije 90 v kratkem ponudil tehnologijo komunikacije med avtomobili. Foto: Volvo
Volvo bo pri modelih serije 90 v kratkem ponudil tehnologijo komunikacije med avtomobili. Foto: Volvo

Platforme V2V vključujejo funkcije, ki omogočajo povezavo med avtomobili v bližini in izmenjavo podatkov v zvezi z morebitnimi ovirami, nevarnostmi naleta ter razmerami na cesti. Slednje je mogoče uporabljati vzporedno s tehnologijo V2I (vehicle to infrastructure), ki zagotavlja povezavo med avtomobili in infrastrukturo, kot so semaforji, ter s tem omogoča aktivno upravljanje prometa.
Vse v oblaku
Do konca leta bodo v modele serije 90 (S90, V90, V90 cross country in XC90) začeli vgrajevati sistem, ki deluje z uporabo podatkov v oblaku, razvit v sodelovanju s švedskim telekomunikacijskim podjetjem Ericsson. Modeli švedskega proizvajalca bodo tako s spletno povezavo lahko izkoriščali izmenjavo podatkov za zaznavanje in izogibanje morebitnim nevarnostim, kot so poškodbe na cesti, spolzko vozišče, vozila v okvari in podobno. Martens ob tem dodaja, da bodo to tehnologijo v prihodnje začeli vgrajevati tudi v preostale hišne modele.

Podobne sisteme uvajajo tudi drugi proizvajalci, denimo Toyota pri modelu crown ter Mercedes pri razredu E. Audi pa v Združenih državah Amerike pri modelih A4 in Q7 že ponuja sistem, ki v nekaterih, tako imenovanih pametnih mestih (med drugim v Las Vegasu in Seattlu) omogoča povezavo med avtomobili in infrastrukturo, pri čemer ameriška vlada to tehnologijo obravnava kot prioriteto, zato ni izključeno, da bi lahko kmalu postala del obvezne opreme vseh novih avtomobilov.