Priznanja za briške oljkarje. Foto: Tatjana Šundovski Bašin
Priznanja za briške oljkarje. Foto: Tatjana Šundovski Bašin
Briški oljkarji se naglo uveljavljajo kot eni najboljših v Sredozemlju. Foto: Tatjana Šundovski Bašin

V organizaciji Zadružne zveze Dalmacije so v tridnevnem izredno bogatem programu priredili vrsto strokovnih predavanj, vodenih degustacij, strokovnih ekskurzij in ogledov, praktičnih prikazov opravil ter Olio Gastro Show.
Na tekmovanju in ocenjevanju olj je sodelovalo 303 pridelovalcev iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Albanije.
Brici, člani Društva oljkarjev Brda, Vinska klet Goriška brda in Biotehniška šola Šempeter, so na ocenjevanje poslali skupaj 12 vzorcev.
Izjemen uspeh Prinčičeve belice
Briški oljkarji so zopet dokazali, da so s svojimi ekstra deviškimi oljčnimi olji kos hudi konkurenci veliko večje in tradicionalno močne oljkarske dežele. Osvojili so sedem zlatih in dve srebrni kolajni.
Družina Prinčič iz Višnjevika je za ekstra deviško oljčno olje sorte belica osvojila zlato kolajno, uvrstitev med ''top 10'' najboljših olj prireditve, in plaketo ter pokal za najboljše sortno ekstra deviško oljčno olje. Na senzoričnem ocenjevanju je njihovo olje sorte belica doseglo izjemnih 99,09 od 100 možnih točk.
Aleš Bučinel iz Gradnega je prejel zlati kolajni za olji belica in blend (olje mešanih sort), Marjan Jericijo iz Podsabotina je odnesel zlati kolajni za olji iz sort leccione in belica, kmetija Drnovšček – Kovačevi iz Vedrijana je prejela zlato kolajno za olje sorte belica, Jadran Jakončič s Huma pa je ponovil uspeh iz Masline in bil nagrajen z zlatom za sortno briško črnico. Srebrni kolajni sta prejela Boris Marinič – Bose za briško črnico in Marjan Jericijo za olje sorte leccino.
Devet osvojenih kolajn žlahtnega leska priča o vrhunski kakovosti briškega olja in izjemnem delu briških oljkarjev. Zlata doba briškega ekstra deviškega oljčnega olja se nadaljuje.
Ob tem velja še spomniti, da so briški oljkarji tudi februarja iz Splita, kjer je potekala 11. mednarodna prireditev oljkarjev Sredozemlja Malina Split 2014, prinesli 14 zlatih medalj.
Tatjana Šundovski Bašin