V 20. stoletju so lastništvo prevzeli Gonzálezovi starši in jo razširili. Foto: Facebook/Restaurante Botin
V 20. stoletju so lastništvo prevzeli Gonzálezovi starši in jo razširili. Foto: Facebook/Restaurante Botin

"Ko smo morali med pandemijo zapreti restavracijo, smo bili popolnoma obupani. To se ni zgodilo še nikoli prej, ne med špansko državljansko vojno, ko je bil lastnik moj ded, nikoli," se spominja Antonio González, generalni direktor španske restavracije Botin. Ustanovljena je bila leta 1725 in velja za najstarejšo restavracijo na svetu, kar potrjuje tudi Guinnessova knjiga rekordov. Pred skoraj tremi stoletji jo je odprl francoski kuhar Jan Botin, takrat je bila sicer bolj gostišče kot restavracija. Restavracijska prodaja hrane je bila v 18. stoletju prepovedana, saj naj bi škodovala drugim segmentom trgovinske industrije, zato so lahko kuhali le iz surovin, ki so jih gostje prinesli v restavracijo.

Skozi stoletja je restavracija gostila številne pomembne avtorje, od Ernesta Hemingwaya do F. Scotta Fitzgeralda. Nekateri so v svojih delih restavracijo tudi omenili, na primer Hemingway v svojem romanu Sonce vzhaja in zahaja.

Strežejo tradicionalno špansko hrano, gostje pa se lahko odločijo za večerjo v eni od starodavnih sob štirinadstropne restavracije, tudi za vinsko klet.

Restavracija je svoja vrata znova odprla 1. julija, a se upad gostov pozna, piše CNN. Običajno so gostili 600 gostov na dan, pojasnjuje González, zdaj jih le 60. Kljub temu ostajajo optimistični in se osredotočajo na prihodnost. "Iz koronakrize se bomo vrnili močnejši in boljši kot prej. Ta čas je fantastična priložnost za razmislek in izboljšanje tistega, kar lahko."