Rene Redzepi med ustvarjanjem svojih krožnikov. Foto: Reuters
Rene Redzepi med ustvarjanjem svojih krožnikov. Foto: Reuters
Dva velika mojstra kulinarike in kuharska inovatorja: Heston Blumenthal in Rene Redzepi. Foto: Reuters

Japonsko, Heston Blumenthal pa svoj Fat Duck iz angleškega Braya v Melbourne.

"Dragi prijatelji, gosti in kolegi, izpolnile so se mi dolgoletne sanje: Restavracija Noma se za dva meseca v začetku leta 2015 seli na Japonsko. Pred petimi leti me je tja povabil kuharski mojster Murata iz čislane restavracije Kikunoi, bogastvo japonske kulinarične kulture pa me je popolnoma osupnila. Na neki način sem vse od tistega prvega obiska skrivoma načrtoval to začaasno selitev," je na svoji strani zapisal Redzepi, ustanovitelj in glavni kuhar Nome, ki je pravzaprav uvedla model nordijske kuhinje, strogo temelječe na lokalnih surovinah in nabiralništvu.

"Čeprav se bo naše celotno osebje preselilo v Tokio, bomo naše surovine pustili doma. Bomo pa našo filozofijo in paleto okusov prenesli na najboljše, kar lahko ponudi Japonska pozimi. Celotno osebje, z menoj vred, je navdušeno nad to priložnostjo in verjamemo, da bo bogastvo znanja s tega potovanja ob vrnitvi v Köbenhavn obogatilo našo restavracijo in kuhanje. Sajonara od Renéja in preostale Nome."

Blumenthal v Melbournu
Skoraj sočasno je svojo selitev napovedal tudi "britanski čudežni deček" Heston Blumenthal. Blumenthal seli svoj sloviti, s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeni Fat Duck, konec leta v hotel Crown Resort v Melbournu.
Avstralci bodo lahko v Fat Ducku uživali polnih šest mesecev, v tem času pa bodo v matični izpostavi Blumenthalove restavracije krvavo potrebna prenovitvena dela.

Za leto 2015, ravno za časa 20-letnice Fat Ducka, Blumenthal sicer v Melbournu načrtuje odprtje svoje prve izpostave restavracije Dinner by Heston zunaj Velike Britanije.

Specializirani mediji o tovrstnih izmenjavah poročajo kot o "gastronomski presaditveni operaciji".