Nagrajena delovna miza Homework. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Nagrajena delovna miza Homework. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Vsi elementi na tabli imajo magnete in se jih lahko premika (3SDesign). Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Blazina ima v notranjosti tehnologijo, ki je povezana z aplikacijo na pametnem telefonu, ki uporabnika obvesti, če narobe ali preveč sedi. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

"Letos opažamo najvišjo raven razstavljavcev do zdaj, saj se prijavljajo zelo dodelani prototipi, ki so tik pred realizacijo proizvodnje. Več je tudi težnje k novim tehnologijam," opaža organizator Top idej - borza znanja Ernest Nograšek, ki v sklopu Gospodarskega razstavišča in pohištvenega sejma Ambient Ljubljana potekajo sedmo leto.

Med 24 razstavljavci, kar je največ do zdaj, sta zanimiva modul v steni, pri katerem lahko prižgemo svetilo brez dotika oziroma stikala ter posebna blazina za stol. V notranjosti ima komponente, ki delujejo prek aplikacije na pametnem telefonu, in uporabniku sporoča različne parametre; ali sedi napačno, predolgo in kdaj mora vstati.

Na Top idejah, ki so namenjene predvsem mladim, še neuveljavljenim oblikovalcem, arhitektom in oblikovalskim navdušencem, ki se lahko predstavijo javnosti ali navežejo stik s potencialnimi investitorji oziroma trgovci, je letos opaziti manj rokodelstva kot prejšnja leta in več dodelanih izdelkov.

Strokovna komisija (Branko Močnik, Dejan Kos in Ernest Nograšek) je za domiselno rešitev nagradila tri izdelke in en razstavni prostor. Poleg večnamenskega obešalnika Kolmio oblikovalca Simona Bregarja še delovno mizo Homework Maje Repotočnik in stojalo za akustično kitaro Harmony Tadeja Juranoviča.

Poseben gost Top idej je prvi lebdeči gramofon na svetu Mag LEV Audio, ki so ga skupaj s podjetjem Topsol oblikovali v studiu Desnahemisfera. Oblikovalski protagonisti gramofona Dejan Kos, Klemen Smrtnik in Damir Islamović, ki so podpisani tudi pod oblikovanje skodelice v obliki kozjega roga Goat Mug, so leta 2009, takrat kot še neuveljavljena imena, tudi sami sodelovali na Top idejah. "V Sloveniji je to zelo dobra platforma, ki bi jo lahko primerjal s Salone Satellite v Milanu. Je dobra priložnost, da se mladi kreativci pojavijo v širši javnosti," pravi Dejan Kos. Skrivnostna začimba njihovega uspeha v tako kratkem času pa je vztrajnost, "pomembno je, da mladi razvijejo svoj slog in se ga držijo, saj bodo tako le gradili prepoznavnost".

Več o razstavljavcih si oglejte v videoprispevku:
instagram.com/katjastok