Potem ko je osebni računalnik dosegel nesluten uspeh in se je njegova uporaba razširila po vsem svetu, ga že začenjajo ogrožati nove tehnologije, kot so prenosni telefoni novih generacij. Foto: REUTERS
Potem ko je osebni računalnik dosegel nesluten uspeh in se je njegova uporaba razširila po vsem svetu, ga že začenjajo ogrožati nove tehnologije, kot so prenosni telefoni novih generacij. Foto: REUTERS
IBM PC
Prvi pravi osebni računalnik: model 5150. Revolucija se je lahko začela. Foto: IBM
Naprav, ki so na voljo danes, si včasih ni bilo mogoče niti zamisliti. Foto: UMPC
Današnji računalniki znajo predvajati filme in glasbo, se povezati v omrežje ... leta 1981 ni bilo nič od tega. Foto: RTV SLO

Prvi računalnik je stal 1.565 ameriških dolarjev in je imel le 16 kilobajtov pomnilnika. Sicer to ni bil prvi poskus razširitve uporabe računalnikov, vendar je IBM 5150 postavil normativni okvir v svetovnem merilu. Vplival je na gospodarstvo in sprožil pravo revolucijo v domači uporabi računalnikov.

IBM-ov osebni računalnik PC (Personal Computer) je bil grajen na odprt način, tako da so lahko tudi druga podjetja oblikovala združljivo opremo. Sledil je velik vzpon prodaje osebnih računalnikov.

Prvi računalniki okorni in počasni
Danes je na svetu v uporabi milijarda osebnih računalnikov. V razvitem svetu je postal nepogrešljiv del vsakdanjega življenja.

Težko si je predstavljati, kaj so ljudje počeli z računalniki v tistem času, saj po današnjih standardih niso znali ničesar. Vendar so bili programi, kot sta obdelava tekstov ali tabel, tisto, na kar so uporabniki čakali, je dejal poznavalec takratnega računalniškega trga, Economistov urednik Tom Standage.

Prvi pravi osebni računalnik PC je ustvarila ekipa 12 strokovnjakov pod vodstvom Dona Estridgea, ki se ga je prijel vzdevek "oče peceja". Računalnik je imel monokromatski monitor, grafičnega operacijskega sistema še ni bilo.

Pred 25 leti cena 1.565 dolarjev, danes pa?
Cene računalniški opremi naglo padajo. Danes nekaj let star osebni računalnik ni vreden več kot nekaj tolarskih tisočakov. Vendar pa to za legendarni model 5150 ne velja. Neki navdušenec je za delujoč primerek na svetovnem bolšjem trgu eBay pred kratkim odštel kar 400 dolarjev; za to ceno bi si lahko v trgovini kupil spodoben nov računalnik.

Specifikacije prvega pravega osebnega računalnika
Procesor: Intel 8088, frekvenca delovanja 4,77 MHz. Današnji procesorji za domačo rabo delujejo že pri 4-gigaherčni hitrosti.

Pomnilnik RAM: 16 kilobajtov. Razširiti ga je bilo mogoče na do 640 kilobajtov. Danes računalniki delujejo počasi, če je v njih manj kot pol gigabajta RAM-a.

Trdi disk: Ga še ni bilo. Podatke so uporabniki shranjevali na velike 5,25-palčne diskete s 160 kilobajti pomnilnika. Danes je računalniški standard 160 gigabajtov prostora na trdem disku. Novi Macintoshi ga ponujajo že dva terabajta.

Zaslon: Na monokromatskem monitorju je bilo mogoče prikazati 80 x 24 znakov. Danes večina uporabnikov dela v okolju z ločljivostjo 1280 x 1024 pik.

Operacijski sistem: IBM PC DOS 1.0 je bil počasen in za začetnike zahteven. Za delovanje je moral uporabnik vanj vpisovati ukaze. Hkratnega poganjanja programov (multitasking) ni bilo. Danes je uporabnikom na voljo pisana množica grafično izpopolnjenih operacijskih sistemov, ki pa so kot dediščino iz računalniške prazgodovine večinoma ohranili možnost vpisovanja ukazov (t. i. command prompt).