Poleg podjetij je sredstva za vzpostavitev laboratorija prispevala tudi ljubljanska fakulteta za strojništvo, ki je ponudila svoje prostore za laboratorij. Foto: BoBo
Poleg podjetij je sredstva za vzpostavitev laboratorija prispevala tudi ljubljanska fakulteta za strojništvo, ki je ponudila svoje prostore za laboratorij. Foto: BoBo
Fakulteta za strojništvo je bogatejša za nov laboratorij za 3D-tiskanje, ki so ga opremili z okoli pol miljona evrov vrednim 3D-tiskalnikom, na katerem bodo lahko tiskali prototipe ali dele orodij in razvijali tehnološko zahtevne kose iz različnih kovinskih materialov. Foto: BoBo
Na strojni fakulteti laboratorij za 3D tiskanje

Fakulteta za strojništvo je bogatejša za nov laboratorij za 3D-tiskanje kovin, ki so ga opremili z okoli pol milijona evrov vrednim 3D-tiskalnikom, na katerem bodo lahko tiskali prototipe ali dele orodij in razvijali tehnološko zahtevne kose iz različnih kovinskih materialov, iz nerjavečega in orodnega jekla, aluminija in nikljeve zlitine.

Tanja Mohorič, direktorica strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva slovenskega avtomobilskega grozda SRIP ACS+, ki šteje več kot 100 članov, je pojasnila, da gre pri novo odprtem laboratoriju za inovacijo v povezavi znanosti in slovenskega gospodarstva. Idejo o ustanovitvi 3D-tiskalnega laboratorija pa so skupaj z družbo Sieva (kratica za sinergijski ekološko varen avtomobil), ustanovila so jo nekatera slovenska podjetja, vpeta v avtomobilsko industrijo, kot so Cimos, Hidria, Mahle Letrika, Kolektor itd., dobili, ker 3D-tisk postaja zelo aktualen v avtomobilski industriji.

Poleg podjetij je sredstva za vzpostavitev laboratorija prispevala tudi ljubljanska fakulteta za strojništvo, ki je ponudila svoje prostore za laboratorij. Kar bo tudi študentom strojništva omogočilo, da bodo delovanje spoznavali v realnem sistemu in ne zgolj na modelih. "Študentje bodo od nas odšli ne le s teoretičnimi znanji, ampak tudi s konkretnimi praktičnimi znanji," je povedal dekan fakultete za strojništvo Mitja Kalin, ki je ob tem poudaril, da je ljubljanska strojna fakulteta izobraževalna inštitucija, ki najdejavneje sodeluje z gospodarstvom.

3D-tisk je vedno bolj uporaben
"Ko smo pred dobrim letom razmišljali, kaj je aktualno za slovensko avtomobilsko industrijo, smo prišli do novih tehnologij. Ena je 3D-tiskanje, druga pa virtualni razvoj. Glede na to je 3D-tiskanje bolj oprijemljivo in se vanj lahko veliko investira. Zato smo se odločili, da gremo v projekt, katerega rezultat je ta laboratorij. 3D-tiskanje je nova tehnologija, ki se največ uporablja v letalski industriji, energetiki, zadnje čase pa veliko tudi v medicini. Hitro se uvaja tudi v avtomobilsko industrijo. Treba je zelo veliko raziskovalnega dela in drugačnega mišljenja pri konstrukcijah, da bomo prišli do rezultatov, ki so naš cilj," je pojasnil direktor Sieve Miloš Šturm.

"Proces je relativno preprost kot običajno večina genialnih stvari," je delovanje 3D-tiska kovin pojasnil Edvard Govekar s fakultete za strojništvo in poudaril, da gre za veliko priložnost, tako za fakulteto in industrijo, da skupaj pridejo do novih inovativnih produktov, ki bodo zagotavljali tako oblikovne kot funkcionalne zahteve, kar omogoča tehnologija 3D-tiska.

Primerki 3D-tiska kovin Foto: Bobo

Na strojni fakulteti laboratorij za 3D tiskanje