Ameriška astronavta spet na Zemlji

"Dobrodošla nazaj na Zemlji, hvala, da sta letela s SpaceX-om," so jima dejali v nadzornem centru ob koncu zgodovinske misije.

Astronavta sta v vesolje odšla v okviru testnega poleta prvega zasebnega plovila, ki je v vesolje popeljalo človeško posadko, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bob Behnken in Doug Hurley sta uspešno pristala v Mehiškem zalivu. Foto: EPA
Bob Behnken in Doug Hurley sta uspešno pristala v Mehiškem zalivu. Foto: EPA

Kapsula je vesoljsko postajo zapustila v soboto, astronavta pa sta po 19 urah letenja pred pristankom v avdioposnetku nagovorila svoja sinova. Ta sta ju pozvala, naj se hitro vrneta domov. Pred odhodom sta se Nasina astronavta poslovila od drugih članov posadke na ISS-ju. Od ameriških kolegov sta se poslovila tudi ruska kozmonavta Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner. Med krajšo slovesnostjo je Behnken dejal, da je bil najtežji del izstrelitev pred dvema mesecema, najpomembnejše pa je, da prideta domov.

Vodja misije Chris Cassidy je povedal, da je "vznemirljiv dan", in poudaril pomen novih načinov transporta astronavtov.

Tokratni pristanek kapsule z astronavtoma je bil prvi pristanek v vodi za kapsulo s človeško posadko po 45 letih.

Prvi polet astronavtov s plovilom zasebnega podjetja

Behnken in Hurley sta proti ISS-ju poletela 30. maja na nosilni raketi podjetja SpaceX Falcon. To je bil prvi polet človeške posadke proti ISS-ju z ameriškega ozemlja po letu 2011, ko je Nasa upokojila vesoljske raketoplane. Vse odtlej so ameriški astronavti na ISS-ju potovali s pomočjo ruskih raket. To je bil tudi prvi polet astronavtov v vesolje s plovilom zasebnega podjetja.

Foto: EPA
Foto: EPA