Video: Potovanje Crew Dragona v živo

Če je najprej kazalo, da bo polet rakete podjetja v lasti Elona Muska znova ogrozilo slabo vreme, pa se je nato nebo nad Florido zjasnilo in omogočilo odštevanje do izstrelitve.

Raketa Falcon 9 je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ob 21.22 po srednjeevropskem času ponesla posadko dveh ameriških astronavtov v kapsuli Dragon, ki je že opravila uspešen polet do ISS-ja brez človeške posadke. Gre tudi za prvo potovanje astronavtov v vesolje s plovilom zasebnega podjetja.

Sorodna novica Starship spektakularno eksplodiral, nocoj še ognjeni krst Crew Dragona

Na novo pot iz Cape Canaverala sta se odpravila dva veterana, Douglas Hurley in Robert Behnken, ki sta dvakrat letela z raketoplani. Prav 53-letni Hurley je leta 2011 letel na zadnji misiji Space Shuttla na MVP. Tudi 49-letni Behnken je že bil na MVP-ju prav z vesoljskimi čolnički.

Na Mednarodni vesoljski postaji, kamor naj bi po 19 urah prispela v nedeljo popoldne, ju bodo pričakali Rusa Anatolij Ivanišin in Ivan Wagner ter njun ameriški kolega Christopher Cassidy.

Iz vesoljskega centra na Floridi uspešno izstrelili raketo Falcon 9
30. maj 2020 se bo zapisal v zgodovino ameriških vesoljskih poletov. Foto: Reuters
30. maj 2020 se bo zapisal v zgodovino ameriških vesoljskih poletov. Foto: Reuters

Že za sredo načrtovana izstrelitev Falcona 9 je pritegnila veliko število radovednežev, ki so si želeli dogodek ogledati v živo ob obali Atlantika ali ob cesti, ki pelje do izstrelišča. Vendar so ostali razočarani, saj so preložitev zaradi slabega vremena preložili na danes.

Izstrelitev si je na omenjenih prizoriščih danes znova ogledalo veliko ljudi. Na prizorišče je kakšno uro pred izstrelitvijo prišel tudi ameriški predsednik Donald Trump skupaj s podpredsednikom Mikom Penceom. "Pravi talent, pravo znanje, nihče tega ne zna kot mi," je komentiral Trump.

Zaradi epidemije novega koronavirusa so ameriške oblasti sicer pozvale ljudi, ki so si želeli ogledati dogodek, naj se ne odpravijo na plaže Floride, kjer bi običajno v živo spremljali izstrelitev.

Vrnitev nacionalnega ponosa

Dogodek za Američane pomeni povrnitev nacionalnega ponosa, saj so bili skoraj deset let brez domačih zmogljivosti za izstreljevanje posadke v vesolje, najemajoč jih od Rusije.
Nasa in tudi ameriška politika izvajata intenzivno piarovsko kampanjo z izrazito nacionalno konotacijo.

Doslej je sicer človeka v vesolje uspelo poslati le trem državam – Rusiji, ZDA in Kitajski. ZDA so leta 2011 upokojile raketoplane, astronavte na MVP so nato pošiljale z ruskimi raketami. Za 52 voženj so ZDA Rusiji plačale 3,5 milijarde dolarjev.