Snemalci so čakali na izstrelitev plovila zasebnega podjetja SpaceX. Foto: Reuters
Snemalci so čakali na izstrelitev plovila zasebnega podjetja SpaceX. Foto: Reuters

"To je začetek novega obdobja za Ameriko kot vodilno silo v vesolju," je najavil ameriški podpredsednik Mike Pence.

Plovilo Crew Dragon zasebnega podjetja SpaceX je nameravalo na raketi Falcon 9 ob 22.33 po srednjeevropskem času poleteti iz vesoljskega centra Kennedy v Cape Canaveralu, a razmere niso bile primerne, zato so izstrelitev 17 minut pred načrtovanim začetkom prestavili.

Zaradi novega koronavirusa so ameriške oblasti sicer pozvale občinstvo, ki si je želelo ogledati dogodek, naj se ne odpravijo na plaže Floride, kjer bi običajno v živo spremljali izstrelitev.

Na krovu sta vesoljska veterana – 49-letni Robert Behnken in štiri leta starejši Douglas Hurley. Na Mednarodni vesoljski postaji ju bodo pričakali Rusa Anatolij Ivanišin in Ivan Wagner ter njun ameriški kolega Christopher Cassidy.

"Super je biti tukaj v vesoljskem centru Kennedy. Znova izstreljujemo ameriške astronavte, na ameriških raketah, z ameriškega ozemlja. Gre za velik trenutek, minilo je že devet let, odkar smo nazadnje imeli to priložnost," je za Euronews v torek povedal administrator Nase Jim Bridenstine.

Izkušena astronavta Douglas Hurley (levo) in Robert Behnken ob prihodu na izstrelišče. Foto: Reuters
Izkušena astronavta Douglas Hurley (levo) in Robert Behnken ob prihodu na izstrelišče. Foto: Reuters

Devet let od zadnje izstrelitve ameriškega plovila
ZDA so vesoljsko plovilo na ISS zadnjič poslale poleti 2011, ko se je iz Cape Canaverala dvignil raketoplan Atlantis. Pozneje so svoja plovila predvsem zaradi visokih stroškov Američani spravili v hangarje in bili pri poletih na ISS popolnoma odvisni od Rusije.

Posamezen polet jih je stal po 80 milijonov evrov, kar ni bilo le drago, ampak je močno načelo tudi ugled ameriških vesoljskih programov.

"Najpomembnejša država na svetu pri vesoljskih programih ne sme biti odvisna od druge države," je že leta 2014 dejal takrat prvi mož ameriške vesoljske agencije Nasa Charles Bolden in napovedal vrnitev v nebo leta 2017.

Tehnične težave, finančne ovire in prestrukturiranje po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika pa so vnovične polete iz leta v leto zamikali na poznejši termin.

Plovila za astronavte sta v tem času razvijala podjetji SpaceX in Boeing. Decembra naj bi na ISS letel Boeingov Starliner, ki pa tja ni prispel.

SpaceX je moral nekoliko prilagoditi svoje plovilo Crew Dragon, da je zadostil standardom Nase za človeške polete v vesolje. Foto: Reuters
SpaceX je moral nekoliko prilagoditi svoje plovilo Crew Dragon, da je zadostil standardom Nase za človeške polete v vesolje. Foto: Reuters

SpaceX – prvo zasebno podjetje, ki bo v vesolje poneslo posadko
SpaceX, lastnika Elona Muska, bo prvo zasebno podjetje, ki bo v vesolje izstrelilo človeško posadko. Lani so opravili preizkusni polet s plovilom Crew Dragon brez posadke, vendar se je ob vrnitvi na Cape Canaveral raztreščilo, kar je še podaljšalo čas priprav.

SpaceX sicer z raketami Falcon 9 na plovilih Crew Dragon na ISS že od leta 2012 dostavlja pošiljke tovora.

Rusija spremlja polet konkurence
Polet bodo zanesljivo podrobno spremljali tudi v Rusiji, ki je s svojimi Sojuzi v preteklih letih tovorila ljudi in opremo na ISS. Rusi si želijo obdržati položaj na trgu in na področju vesoljske znanosti tesno sodelujejo s Turčijo, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati in prav iz teh držav naj bi prišli tudi novi astronavti in priložnost za zaslužek. Poleg ZDA in Rusije je sicer posadko v vesolje poslala le še Kitajska.

Pri ameriški misiji gre tokrat tudi za pomemben test, saj v Nasi že več let napovedujejo, da nameravajo na ISS voziti tudi turiste.