Apple je prvo tehnološko podjetje, ki je javno napovedalo takšen cilj. Foto: Reuters
Apple je prvo tehnološko podjetje, ki je javno napovedalo takšen cilj. Foto: Reuters

Apple namerava vzpostaviti takšno dobaviteljsko verigo, ki mu bo omogočala proizvodnjo izdelkov le iz obnovljivih virov surovin ali iz recikliranih materialov, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. "Zveni noro, a za to si vztrajno prizadevamo," je zapisano v najnovejšem okoljskem poročilu družbe

Gre za dolgoročen cilj, ki ga koncern v poročilu sicer ni podrobneje opredelil, zapisal je le, da želi "nekega dne" povsem končati odvisnost od kovin, kot so aluminij, baker, cink in volfram, ter jih v svojih izdelkih uporabljati le še v reciklirani obliki.

Velika poraba redkih mineralov in kovin v industriji pametnih naprav
Predvsem hitro rastoči industriji pametnih naprav - samo lani so jih po vsem svetu prodali približno 1,5 milijarde - okoljevarstveniki očitajo, da uporabnike že po nekaj letih spodbuja k nakupu novih aparatov. V elektronskih napravah se uporabljajo tudi redke rudnine, ki se jih pridobiva v nevarnih in izkoriščevalskih razmerah.

Čeprav so se Apple in nekateri drugi veliki proizvajalci zavezali, da bodo te surovine uporabljali odgovorno, kritiki pravijo, da je pot nekaterih materialov težko spremljati.

Apple prav tako že več let spodbuja tudi uporabo obnovljivih virov energije. Kot je vodstvo zapisalo v okoljskem poročilu za leto 2017, naj bi na srednji rok 96 odstotkov potreb po energentih svojih podjetij zagotovili iz obnovljivih virov energije. Lani je bila ta številka za tri odstotne točke nižja.