Emiratska ministrica naprednih znanosti med predstavitvijo projekta. Foto: Reuters
Emiratska ministrica naprednih znanosti med predstavitvijo projekta. Foto: Reuters

"Čestitke. Kar vam je uspelo, je v čast vam in državi," je povedal prestolonaslednik, princ Mohamed Bin Zajed ob obisku centra poveljstva misije na Mars. Največja stolpnica na svetu Burdž Kalifa je ob uspehu zažarela v rdeči in modri barvi.

Vladar Dubaja, šejk Mohamed Bin Rašid Al Maktum, je dejal, da je imela misija 50 odstotkov možnosti uspeha. "Danes odpiramo novo poglavje arabske zgodovine. Zaupamo v naše zmogljivosti za uspešno tekmovanje z drugimi narodi," je tvitnil podpredsednik države.

Združeni arabski emirati so postali peta država na svetu, ki je dosegla rdeči planet. Celotna misija, načrte so predstavili leta 2014, nacionalni vesoljski program pa zagnali leta 2017, je stala okoli 200 milijonov dolarjev. Emiratski vesoljski center Mohamed Bin Rašid je pri razvoju in gradnji sonde sodeloval z ameriškimi izobraževalnimi institucijami.

Človeška naselbina do leta 2117?

Sonda Upanje bo na Marsu raziskovala vreme, v kraljevini pa si želijo, da bi služila tudi kot navdih za mlade v regiji. Združeni arabski emirati ne skrivajo svojih vesoljskih ambicij, s katerimi naj bi premostili gospodarsko odvisnost od nafte. Med drugim si želijo zgraditi človeško naselbino na Marsu do leta 2117.

Sondo so julija lani izstrelili iz vesoljskega centra na Japonskem. Njen cilj je raziskati atmosfero Marsa. Podatke in fotografije naj bi začela snemati čez nekaj tednov, javno pa jih bodo objavili septembra.

Arabska sonda v orbiti Marsa