Znanost in tehnologija - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Znanost in tehnologija - Arhiv
Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico Raziskovalec Marko Jošt je na podoktorskem usposabljanju v Nemčiji s sodelavci izdelal tandemsko sončno celico z doslej največjo učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno.
Tarok v prometu prihodnosti Kam se bo preselil promet prihodnosti, kdo ali kaj nas bo vozil, kaj bomo počeli v futurističnih prevoznih sredstvih?
Video- in avdioznanost: V 100 letih bi Zemlja lahko ostala brez helija Vsako leto nam z Zemlje uide nepredstavljivih 175 milijonov kubičnih metrov helija. Po nekaterih ocenah bo helija čez približno 100 let na Zemlji zmanjkalo.
Padel hitrostni rekord: Parker postal najhitrejši izdelek človeških rok Vesoljska sonda Parker je prišla rekordno blizu Sonca, in to z najvišjo hitrostjo katerega koli izdelka človeških rok do zdaj. Oba rekorda bo še večkrat podrla.
Na Japonskem poskusno zdravljenje parkinsonove bolezni Japonski raziskovalci so v okviru prizadevanj za zdravljenje parkinsonove bolezni poskusno v možgane bolnika vnesli matične celice, so sporočili z univerze v Kjotu.
Kitajci razvili TV-voditelja s pomočjo umetne inteligence Kitajska državna poročevalska agencija Šinhua je predstavila najnovejše člane svoje redakcije: voditelje, razvite z umetno inteligenco (AI), ki bodo "neutrudno" poročali ves dan vsak dan z vseh ...
Zoro je vzel somrak: po 11 letih je utihnila sonda Dawn Nasina sonda Dawn je ostala brez goriva in utihnila, zato se misija uradno končuje. V 11 letih delovanja je obkrožila dve nebesni telesi, kar ni uspelo nobeni drugi misiji.
Galaktični kanibalizem: V omari domače Galaksije se skriva ogromen okostnjak Domača Galaksija Rimska cesta se je v preteklosti združila z neko drugo veliko galaksijo. Ostanke prišlekinje so opazili, ker se obnašajo nenavadno.
Južnoafriški raziskovalci iz človeškega urina naredili opeke Opeke iz človeškega urina po navedbah raziskovalcev iz Južne Afrike nastanejo v popolnoma naravnem procesu, v katerem svoje opravijo kolonije bakterij.
Za nesrečo Sojuza kriv poškodovan senzor. Vrnitev v vesolje decembra. Odpoved rakete Sojuz med poskusom izstrelitve proti Mednarodni vesoljski postaji je zakrivil poškodovan senzor, piše v uradnem poročilu. Nove izstrelitve so predvidene za december.
Leonardov Leicesterski kodeks, druga najdražja knjiga na svetu, se vrača v Italijo V galeriji Uffizi je na ogled razstava Voda kot mikroskop narave – Leicesterski kodeks Leonarda da Vincija, ki združuje več kot 80 pristnih listov iz različnih rokopisov, osrednji eksponat pa je ...
Nasin lovec na eksoplanete gre v pokoj Nasa je upokojila vesoljski teleskop Kepler, ker mu je zmanjkalo pogonskih sredstev. Za seboj pušča dediščino tisočev odkritih in potrjenih planetov izven Osončja.
IBM v nakup ponudnika odprtokodnih rešitev Red Hat Ameriški računalniški velikan IBM je dosegel dogovor o prevzemu ponudnika odprtokodnih rešitev Red Hat za 34 milijard dolarjev. Posel morajo odobriti še delničarji in regulator.
Nevidna ožilja mest prihodnosti Bo v mestih prihodnosti živel homo sapiens ali homo technologicus? Kako upravljati mestno infrastrukturo prihodnosti, kje so meje nadzora in kako preprečiti, da mesta ne bodo (pre)pametna.
Propadel prvi poskus zasebnega kitajskega podjetja poslati raketo v vesolje Propadel je prvi poskus kitajskega zasebnega podjetja poslati raketo v vesolje. Podjetje Landscape je sporočilo, da se je "zgodilo nekaj nenormalnega" v tretji fazi rakete ZQ-1.
Petdeset let od prvega poleta programa Apollo s posadko v vesolje Pred skoraj natančno 50 leti je iz Kennedyjevega vesoljskega središča v vesolje poletela prva veččlanska posadka na Nasinem plovilu. V ekipi je bil tudi Walter Cunningham. 11.
Slovenija bo prihodnje leto v vesolje poslala dva satelita Slovenija bo predvidoma v prvi polovici leta 2019 v vesolje poslala prva slovenska satelita Trisat in Nemo HD.
Se hoče Nasa znebiti Opportunityja? Staremu roverju šteti dnevi. Veliki peščeni vihar na Marsu se je polegel, a rover Opportunity se še vedno ni oglasil. Kmalu se bo Nasa z njim prenehala aktivno ukvarjati, v nezadovoljstvo dela zaposlenih v agenciji.
Meroslovni park, ki je odgovor na četrto industrijsko revolucijo Skupina Lotrič Metrology je v Železnikih odprla prvi meroslovni park v državi, v katerem so predstavljene različne merilne naprave.
"Le 35 odstotkov uporabnikov ima popolnoma svoboden dostop do interneta" Internet in kiberprostor, ki se je z njim odprl, je še na začetku devetdesetih predstavljal neki fenomen, ki je odprl možnost komunikacije vsem, tudi ranljivim skupinam, a danes internet "prevzema ...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
16
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Izjava dneva
link
Alenka Bratušek
3
13. november 2018 ob 14:57 Če so to komunikacijski kanali, ki jih bo od zdaj naprej uporabljala koalicija, potem je naš čas zelo skopo odmerjen.
Več novic ...
Kazalo