Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Znanost in tehnologija - Arhiv

Nova podoba portala rtvslo.si

Od danes lahko uporabnice in uporabniki portala rtvslo.si novice in druge vsebine spremljate v novi preobleki. Prenova še ni končana, nadaljevali jo bomo tudi v prihodnjem letu.

Do mednarodne vesoljske postaje hitreje kot od Moskve do Bruslja

Rusi načrtujejo, da bodo kozmonavti in turisti, ki jih bodo pošiljali na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), za pot potrebovali manj časa, kot traja komercialni polet med Moskvo in Brusljem.

Foto: Rojeva se 20 planetarnih sistemov

Observatorij ALMA je priskrbel posnetke kar 20 protoplanetarnih diskov, planetarnih sistemov v nastajanju, ki so v relativni soseščini Osončja. Človeštvo o svojih koreninah ve marsikaj.

Ženske v znanosti: "Računalništvo ni v nasprotju z žensko naravo"

So ženske manj ambiciozne? Jih upočasni materinstvo? Jih ovirajo družbeno zasidrani stereotipi in spolne vloge? To so vprašanja, ki si jih je zastavljalo omizje, posvečeno težavam žensk v znanosti.

Voyager 2, drugo človeško plovilo, ki je zapustilo naše osončje

Ameriška vesoljska sonda Voyager 2 je kot drugo človeško plovilo zapustilo naše osončje in vstopilo v medzvezdni prostor, šest let po sestrski sondi Voyager 1, je sporočila ameriška vesoljska ...

Pet najodmevnejših dosežkov slovenske znanosti

Leto 2018 je znova prineslo nekaj znanstvenih in aplikativnih prebojev slovenske znanosti.

Tehnologija, ki je obnorela svet: od videoigre Fortnite do pametnih naprav

Pametni telefoni postajajo še pametnejši, prenosni računalniki še lažji, žarnice se prižigajo na ukaz glasu, o videoigri Fortnite pa je vsaka beseda odveč, saj podira vse rekorde.

Znanstveniki: Za pomanjkanje podpore vrhunski znanosti je najbolj odgovorna politika

Skupina slovenskih znanstvenikov je v pismu premierju Marjanu Šarcu opozorila na slabe razmere v domači znanosti, ki se kažejo v pomanjkanju sredstev, neučinkovitem upravljanju in pomanjkanju ...

Nasina sonda Osiris Rex po več kot dveh letih dosegla asteroid Bennu

Po več kot dveh letih potovanja je Nasina sonda Osiris Rex dosegla asteroid Bennu, s katerega namerava pobrati vzorce in jih pripeljati na Zemljo.

Sojuz po oktobrski okvari v vesolje uspešno ponesel astronavte

Ruska raketa z vesoljskim plovilom Sojuz je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla ruskega, kanadskega in ameriškega astronavta.

Umetna inteligenca – desna roka velikega brata?

V zadnjih nekaj letih smo se nenadoma zavedeli, da živimo v časih eksplozivnega razvoja umetne inteligence, da se njena raba hitro širi na nova in nova področja in da marsikje v pomembni meri že ...

Zoisovi nagradi za življenjsko delo prejela Žekš in Kacin Wohinzeva

Za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti sta Zoisovo nagrado za življenjsko delo prejela Boštjan Žekš in Milica Kacin Wohinz.

Slovenska učiteljica Nina Jelen zmagala na vseevropskem natečaju spletne varnosti

Slovenska učiteljica Nina Jelen je v kategoriji učiteljev osvojila prvo mesto na nagradnem natečaju v okviru kampanje #SaferInternet4EU za otrokom primerno medmrežje.

Na mize jedcev prihaja 3D-tiskano meso

Podjetje iz Barcelone želi jedcem ponuditi priložnost, da si zrezke in piščančje prsi natisnejo kar s 3D-tiskalnikom.

Zveza potrošnikov se pridružuje pritožbi proti Googlu zaradi sledenja lokacijam uporabnikov

Zveza potrošnikov Slovenije bo pri Informacijskem pooblaščencu zaradi načina sledenja lokacij uporabnikov in domnevnem kršenju GDPR-ja vložila pritožbo proti Googlu in se s tem pridružila zvezam na ...

Kitajska uvedla preiskavo sporne genske spremembe dojenčic

Kitajske oblasti preiskujejo trditev kitajskega znanstvenika, da je ustvaril prvi gensko spremenjeni dojenčici, katerih DNK naj bi bil imun proti okužbi z virusom HIV.

InSight je na Marsu, prvi pristanek po šestih letih

Nasina sonda InSight je pristala na Marsu nepoškodovana in je že poslala prvo fotografijo. Gre za prvi pristanek na Marsu po šestih letih. Nasina sonda InSight je pristala na Marsu, 146

Rusija bi preverjala resnico o pristanku Američanov na Luni

Direktor ruske vesoljske agencije Roscosmos pravi, da bo načrtovana misija na Luno preverjala, ali se je pristanek Američanov na Luni leta 1969 res zgodil.

Video: Tako je iz vesolja videti izstrelitev rakete

Astronavt Alexander Gerst je posnel izstrelitev rakete z drugačne perspektive, kot smo je vajeni. Ujel je plovilo MS-10, kako na Mednarodno vesoljsko postajo prinaša zaloge.

Povej mi to v petih minutah. Nemogoče? Mogoče!

Deset raziskovalcev iz po večini naravoslovno-tehniških področij je na četrtem znanstvenem slamu navdušilo občinstvo. Zmagal je Andrej Šmuc.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...