Znanost in tehnologija - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Znanost in tehnologija - Arhiv
Kitajska korak bližje prvemu pristanku na oddaljeni strani Lune Kitajska je v vesolje uspešno izstrelila satelit, ki bo omogočil komunikacijo med Zemljo in sondo, ki naj bi jo država še letos poslala na oddaljeno stran Lune.
Kozmična zora: astronomi ujeli odmev prvih zvezd Znanstveniki so našli sledi domnevne prve generacije zvezd v vesolju le 250 milijonov let po velikem poku. Pri tem so podrezali v sam galaktični temni vek.
Astronomi odkrili najhitreje rastočo, "pošastno svetlo" črno luknjo vesolja Avstralski teleskop je našel črno luknjo, ki vsaka dva dneva "pogoltne" maso enega Sonca. To je najhitreje rastoča znana črna luknja v vesolju. Ni sicer jasno, kakšna je ta črna luknja danes.
Zuckerberg se bo v Bruslju srečal z evropskimi poslanci Mark Zuckerberg se bo predvidoma prihodnji teden v Bruslju srečal z evropskimi poslanci, s katerimi bo razpravljal o praksah Facebooka glede osebnih podatkov.
Lenarčič predstavil rezultate 20.000 km dolge poti čez Azijo Ekipa misije Green Light World Flight namerava podatke, ki jih je v lêtu prek Azije z ultralahkim letalom zbral Matevž Lenarčič, uporabiti tako v znanstvene namene kot za osveščanje javnosti o črnem ...
Facebook letos izbrisal že več kot pol milijarde spornih računov in objav Facebook je v torek objavil, da je v prvem četrtletju letošnjega leta izbrisal 583 milijonov spornih računov in objav. Največ dela ima s spolnostjo, največ težav mu povzročata ironija in sarkazem.
Med Esinimi predlogi vesoljskih misij tudi Theseus s slovenskimi znanstveniki Esa je izbrala tri predloge vesoljskih misij, med katerimi je tudi misija Theseus, v kateri sodelujejo slovenski raziskovalci z Univerze v Novi Gorici in Centra odličnosti Vesolje-si.
Video- in avdioznanost: Lesene stolpnice v nebo, galaktični zemljevid in ceste brez smrti Kako visoko se bodo lahko vzpele lesene stolpnice? Koliko zvezd šteje novi zemljevid Galaksije? Vse to in še mnogo več v oddajah o znanosti na RTV SLO.
Središče Galaksije naj bi preplavljalo več 10.000 črnih lukenj Astronomi so odkrili ducat črnih lukenj v središču Galaksije in glede na okoliščine naračunali, da jih mora tam biti skritih še več deset tisoč.
Z genskim inženiringom bodo ustvarili neandertalske "minimožgane" Genetiki upajo, da jim bo uspelo ustvariti miniaturne neandertalske možgane, ki jih bodo nato lahko primerjali z možgani homo sapiensa, da bi ugotovili, zakaj so človeški možgani tako unikatni.
Trump ukinil program Nase za merjenje toplogrednih plinov Bela hiša je ameriški vesoljski agenciji Nasa ukinila financiranje za program spremljanja ključnih toplogrednih plinov ogljika in metana, za katerega je na leto porabila deset milijonov dolarjev.
Spletne nevtralnosti bo konec 11. junija Zvezna komisija za komunikacije ZDA (FCC) je sporočila, da se leta 2015 potrjena pravila o spletni nevtralnosti ukinejo 11. junija letos.
Lenarčič ob vrnitvi domov: "Najbolj zasvinjana je Kitajska" Letalec Matevž Lenarčič je končal 23.000 kilometrov dolgo potovanje čez Azijo. "Bilo je precej pestro," so bile njegove prve besede ob vrnitvi na slovenska tla.
Pipistrel pri Uberju predstavil zračno plovilo za mestni promet Ajdovski Pipistrel je na Uberjevi konferenci v Los Angelesu razkril koncept svojih električnih zračnih plovil z navpičnim vzletanjem in pristajanjem (eVTOL) za mestni promet.
Raziskovalci IJS-ja potrdili obstoj delcev, o katerih je razmišljal že Nobelov nagrajenec Raziskovalci IJS-ja so potrdili štiri desetletja stara razmišljanja Nobelovega nagrajenca Franka Wilczka o nenavadnih delcih, ki naj bi poleg že znanih fermionov in bozonov obstajali v naravi.
Planet Uran ima vonj po pokvarjenih jajcih Planet Uran ima vonj po pokvarjenih jajcih, so ugotovili angleški znanstveniki. V ozračju planeta so namreč zasledili vodikov sulfid, zaradi katerega smrdijo tudi pokvarjena jajca.
Hormonski motilci: izziv današnjega časa Hormonskim motilcem smo ljudje med drugim izpostavljeni z uživanjem hrane in vode ter z uporabo kozmetike in izdelkov iz plastike.
Dolgotrajno sedenje zmanjšuje možgane, prizadeto pomnjenje Pogosto in dolgotrajno sedenje slabo vpliva na metabolizem, škodi hrbtenici in tudi oči trpijo, če cele dneve presedimo pred svetlečimi zasloni.
Nasa izstrelila sondo InSight proti Marsu Nasa je izstrelila naslednjo marsovsko misijo: pristajalnik InSight, ki bo iskal potrese rdečega planeta in raziskoval njegovo notranjost.
Mladi slovenski naravoslovci na evropski olimpijadi osvojili tretje mesto Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Gašper Košir in Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj ter Luka Hadl z Gimnazije Novo mesto, je na evropski naravoslovni olimpijadi za mlade znanstvenike do 16 let ...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Na testu
link
Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
15
18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
Več novic ...
Izbor
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Izjava dneva
link
Zdenka Čebašek Travnik
1
21. maj 2018 ob 13:20 Trenutni projekti glede otroške srčne kirurgije ne morejo zagotoviti varne obravnave otrok.
Več novic ...
Kazalo