Šest astronavtov se bo za šest dni podalo v jamo na območju Škocjana.  MMC/Jani Luštrek (slika je simbolična)
Šest astronavtov se bo za šest dni podalo v jamo na območju Škocjana. MMC/Jani Luštrek (slika je simbolična)

Astronavti Ese, Nase ter ruske, kanadske in japonske vesoljske agencije so v Sloveniji že dober teden, v petek pa se bodo za šest dni podali v njim neznano jamo na območju Škocjana. Opraviti bodo morali vrsto raziskovalnih nalog, predvsem pa se znajti v negostoljubnem okolju. Jame ponujajo najboljši približek razmeram na Mednarodni vesoljski postaji, poudarja vodja usposabljanja astronavtov pri Evropski vesoljski agenciji Rüdiger Seine.

"Predstavljajte si šest ljudi šest mesecev na vesoljski postaji. Dela je ogromno, zasebnosti malo, higiena je osnovna, hrana enolična, ni dneva in noči. Takšne razmere poustvarimo v jamah, da astronavti spoznajo, kako se odzivajo na stresne situacije in kako lahko kljub temu kot skupina učinkovito delujejo," pojasnjuje Seine.

Slovenija je Eso prepričala ne samo z jamami, kjer se je rodilo krasoslovje, ampak tudi z znanjem in potrebno infrastrukturo. Odločilna pa je bila pridružitev Slovenije Esi. Med astronavti nihče nima izkušenj z jamarstvom, izbrana lokacija pa je zelo zahtevna, pravi Franci Gabrovšek z Inštituta za raziskovanje Krasa, ki pri projektu sodeluje z Eso.

"Jama tudi ni tehnično enostavna, saj se začne s 180 metrov globokim breznom in je precej razvejana," opisuje Gabrovšek. Za varnost je temeljito poskrbljeno, pravijo, točna lokacija ostaja skrivnost. Če bo sodelovanje uspešno, lahko pričakujemo v prihodnje še več tovrstnih obiskov.