V Cape Canaveralu na Floridi je bilo vse pripravljeno za prihod Atlantisa, a je ta zaradi slabega vremena moral zaviti v Kalifornijo. Foto: RTV SLO
V Cape Canaveralu na Floridi je bilo vse pripravljeno za prihod Atlantisa, a je ta zaradi slabega vremena moral zaviti v Kalifornijo. Foto: RTV SLO
Atlantis ponovno na tleh

Atlantis bi moral kot ponavadi že popoldne pristati v vesoljskem centru Cape Canaveral na Floridi, a so se na ameriški vesoljski agenciji Nasa odločili, da bodo Atlantis zaradi slabega vremena, močnega dežja in vetra ter oblakov preusmerili v Kalifornijo.

Atlantis se je na Zemljo vrnil s sedmimi astronavti, med njimi je tudi Američanka z indijsko-slovenskimi koreninami Sunita Williams, ki je na Mednarodni vesoljski postaji preživela pol leta. Tako je postala rekorderka, saj še nobena ženska v vesolju ni preživela toliko časa kot Sunita.

Ob pristanku v Kaliforniji je astronavte pričakalo Nasino osebje in sorodniki astronavtov. "Dobrodošli nazaj. Čestitke ob uspešni misiji," je bil vrnitve raketoplana in posadke vesel Tony Antonelli, tudi sam astronavt.

Tokratna misija ni bila najsrečnejša
Atlantis se je v vesolje odpravil 8. junija, njegova tokratna misija pa je bila polna zapletov. Ob vzletu se je poškodoval toplotni ščit, kar so astronavti popravili na enem od vesoljskih sprehodov, prišlo pa je tudi do okvare na računalnikih, ki skrbijo za dobavo kisika in vode ter za stabilnost postaje. Zaradi okvar je bil raketoplan prisiljen misijo podaljšati za dva dni.

Na trdna tla po pol leta tudi Sunita
Atlantis je eden od raketoplanov Nasine flote, ki jo sestavljata še Discovery in Endeavour. Kljub mnogim težavam vesoljskih misij in številnim zamudam, so v Nasi prepričani, da bodo do leta 2010 uspeli dokončati Mednarodno vesoljsko postajo, izpeljali še 15 vesoljskih misij in in vse tri raketoplane upokojili.

Atlantis ponovno na tleh