Rimska cesta, videna nad italijanskimi Alpami julija lani. Foto: EPA
Rimska cesta, videna nad italijanskimi Alpami julija lani. Foto: EPA

Objekt je prvi odkril študent astronomije na Univerzi Curtin v Perthu, Tyrone O'Doherty. Pri odkritju je uporabljal teleskop in novo metodo opazovanja, ki jo je izumil sam, poroča BBC.

O'Doherty je del ekipe pod vodstvom astrofizičarke Natashe Hurley-Walker z oddelka univerze, ki deluje v sklopu Mednarodnega centra za raziskave radijske astronomije (ICRAR).

"Objekt se je pojavljal in izginjal v nekaj urah našega opazovanja. To je popolnoma nepričakovano in za astronoma tudi nekako grozljivo, saj na nebu ne poznamo ničesar, kar bi počelo nekaj takšnega," je zapisala v izjavi ICRAR-ja za medije.

Pri odkritem objektu je nenavadno predvsem to, da vsakih 18 minut sprosti izbruh radijske energije za polno minuto. Odkritja objektov, ki oddajo radijsko energijo, so sicer pogosta, vendar je oddajanje energije za polno minuto izjemno nenavadno, navedbe raziskovalcev povzema BBC.

4000 svetlobnih let stran od Zemlje

ICRAR navaja, da je ekipi po študiji številnih podatkov uspelo ugotoviti, da je predmet približno 4000 svetlobnih let oddaljen od Zemlje, je zelo svetel in ima izjemno močno magnetno polje.

Med mogočimi teorijami, kaj bi ta predmet lahko bil, omenjajo nevtronsko zvezdo ali belo pritlikavko – izraz se uporablja za ostanke ugasle zvezde. "Več zaznav bo astronomom dalo vedeti, ali je bil to redek enkraten dogodek ali velika nova populacija, ki je še nikoli nismo opazili," je še zapisala Hurley-Walker in dodala, da se veselijo iskanja novih primerkov nenavadnega objekta.