Google razvija programsko opremo za tablične računalnike, ki se bodo na trgu pomerili z iPadom. Foto: EPA
Google razvija programsko opremo za tablične računalnike, ki se bodo na trgu pomerili z iPadom. Foto: EPA

Ameriški spletni velikan Google je že pred predstavitvijo iPada začel razvijati programsko opremo za tablične računalnike, ki bi jo lahko uporabljali Applovi tekmeci. Objavil je slikovno in videogradivo, ki prikazuje, kako naj bi bili videti tablični računalniki z Googlovim operacijskim sistemom Chrome. Apple namreč v svoje naprave namešča lastno programsko opremo.

Google odpira novo fronto
To bi po pojasnilih analitikov lahko pomenilo, da Google odpira novo fronto, na kateri bo meril moči z Applom. Ta namreč v svojih napravah, kot so tablični računalniki iPad, prenosni telefoni iPhone, računalniki macintosh in prenosni predvajalniki iPod, uporablja lastno programsko opremo.

Še vedno pa ni jasno, ali bo Google ponudil tudi lastne tablične računalnike ali pa bo strojni del prepustil drugim. Pri operacijskem sistemu za mobilnike Android je na primer Google sprva razvijal le opremo, ki je vgrajena v vse več pametnih mobilnikov Applovih tekmecev, nato pa je januarja predstavil še lastni pametni mobilnik z Androidom, poimenovan nexus one.