Prožen in tanek material, ki bi lahko povsem spremenil poslušalsko izkušnjo. Foto: YouTube
Prožen in tanek material, ki bi lahko povsem spremenil poslušalsko izkušnjo. Foto: YouTube



"Vsaka tehnologija se začne s prebojem, in to je preboj za to dotično tehnologijo," je po poročanju portala ScienceDaily povedal glavni raziskovalec pri projektu, profesor Nelson Sepulveda. Naprava, imenovana FENG (feroelektret nanogenerator), je izredno tanka, prožna, nadgradljiva in dvosmerna, je pojasnil Sepulveda, kar pomeni, da lahko mehansko energijo pretvarja v električno in obratno.

Lani je Sepulvedova ekipa že pokazala, da lahko zgolj s tapkanjem po FENG-u napajajo tipkovnico, 20 LED-lučk in LCD-zaslonček na dotik. Zdaj pa so to uporabljivost še razširili in pokazali, da se material lahko uporablja kot mikrofon oz. kot zvočnik.

V prvem primeru so razvili programsko nadgradnjo, s katero so prek FENG-a učinkovito glasovno zaklenili dostop do računalnika. Ker gre za na zvok zelo občutljivo napravo, je bila ta zmožna zaznati različne frekvenčne komponente v glasu posameznika in tako o(ne)mogočiti dostop do računalnika, je pojasnil Sepulveda.

Nato so FENG vgradili v zastavo univerze, ki je brez izgub ali pomanjkljivosti igrala glasbo, ki so jo prek ojačevalca predvajali na predvajalniku. "V prihodnosti bi tako namesto velikih, potratnih in okornih zvočnikov lahko uporabljali te majhne, prožne napravice. Ali pa si predstavljajte časopis, ki bi ga aktivirali s svojim glasom in bi vam lahko odgovarjal," je še nakazal nekaj mogočih primerov uporabe.