Strumia, ki je bil gostujoči predavatelj v Cernu, je sporne komentarje podal lani septembra na delavnici o spolu in visokoenergijski fiziki, na kateri so bile večinoma fizičarke. Foto: Reuters

Kot gostujoči predavatelj v Cernu je lani septembra na delavnici o spolu in visokoenergijski fiziki, na kateri so bile večinoma fizičarke, je med drugim dejal, da so fiziko izumili in zgradili moški ter da ženske zahtevajo službe kljub pomanjkljivim kvalifikacijam.

Cern je Strumio sprva suspendiral, danes pa so sporočili, da po interni preiskavi znanstveniku ne bodo podaljšali staža gostujočega profesorja. Strumia je na delavnici med drugim govoril, da njegovi rezultati "dokazujejo", da fizika ni seksistična proti ženskam. "Ampak resnica ni pomembna, ker je del političnega boja, ki prihaja od zunaj," je dodal.

V predstavitvi je prikazal več grafov, ki prikazujejo, kako so raziskovalke dobile zaposlitev, čeprav so bila dela raziskovalcev večkrat citirana v delih drugih znanstvenikov, kar je sicer eden od kazalnikov uspešnosti. Ob tem je dodal osebno izkušnjo, ko so na razpisu izbrali žensko, čeprav je bil sam domnevno bolj kvalificiran. Nadaljeval je, da "moški raje delajo s stvarmi, ženske pa z ljudmi" ter da je razlika opazna že v otroških letih, ne da bi bili otroci podvrženi kakšnim družbenim vplivom.

Cern, ki ga od leta 2016 vodi Fabiola Gianotti, prva ženska na tem položaju, je lani jeseni predstavitev umaknil s svoje spletne strani in zagotovil, da je center kulturno raznolika organizacija.