Največji pospeševalnik delcev na svetu, ki v premeru meri kar 27 kilometrov, je v okvari praktično že vse od njegovega zagona 10. septembra. Foto: Reuters
Največji pospeševalnik delcev na svetu, ki v premeru meri kar 27 kilometrov, je v okvari praktično že vse od njegovega zagona 10. septembra. Foto: Reuters

Tako se glasi napoved tiskovnega predstavnika Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern). Dodal je sicer, da se bodo o tem odločili na zasedanju Cerna konec tega tedna.

Pokvarjen električni transformator
"Ne bomo objavili natančnega datuma, se pa osredotočamo na sredino novembra," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predstavnik Cerna James Gilles, ki vodi oddelek za komunikacije. Pojasnil je še, da se bodo proti koncu tedna sešli vodilni znanstveniki Cerna in se odločili, kdaj bi lahko znova zagnali veliki hadronski pospeševalnik in do kakšne moči.

Največji pospeševalnik delcev na svetu, ki v premeru meri kar 27 kilometrov, je v okvari tako rekoč že vse od njegovega zagona 10. septembra. Že po 36 urah delovanja se je namreč pokvaril električni transformator, kar so sicer hitro popravili, nato pa nastale še do poškodbe na izolaciji in drugih delih okrog 29 velikih elektromagnetov, ki sestavljajo pospeševalnik.

S pospeševalnikom do boljšega vpogleda v nastanek vesolja
Magneti so sicer ključni za delovanje pospeševalnika. V njem namreč pospešujejo atomske delce skoraj do svetlobne hitrosti in jih nato trkajo med seboj. S tem pa znanstveniki želijo poustvariti razmere, podobne trenutku po velikem poku, s katerim naj bi nastalo vesolje. Veliki pospeševalnik v Cernu naj bi znanstvenikom tako omogočil boljši vpogled v nastanek materije, poleg tega pa naj bi s pomočjo pospeševalnika odpravili nekatere sive lise v znanosti na tem področju.