Foto: MGRT Slovenija/Twitter
Foto: MGRT Slovenija/Twitter

Satelit Trisat-R so 2. junija prepeljali iz čiste sobe laboratorija za elektronske in informacijske sisteme na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) ter naslednji dan z letalskim prevozom prek Dunaja in Pariza v Francosko Gvajano. Tam so Trisat-R namestili na strukturo LARES-2, ki bo poletela v vesolje na prvem poletu nove evropske nosilne rakete VEGA-C, piše Slovenska tiskovna agencija.

Merjenje ionizirajočega sevanja v tirnici

Trisat-R je institucionalna demonstracijska misija, ki jo kot primarni izvajalec izvaja FERI po pogodbi z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa) ter v sodelovanju z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN) in slovenskim podjetjem SkyLabs. Njen osnovni namen je opravljanje meritev ionizirajočega sevanja v srednji Zemljini orbiti z namenom modeliranja okolja magnetosfere in boljšega razumevanja vesoljskega vremena.

"Gre za izjemno tvegano misijo v osrčje ionosfere v srednjih Zemljinih orbitah na višini 6000 kilometrov oziroma za misijo v okolje z izjemno povišanim ionizirajočim sevanjem. Zaradi zelo visoke stopnje sevanja je predvidena življenjska doba satelita Trisat-R približno dve leti, ob tem pa samo tveganost misije povečujejo tudi dodatni dejavniki, kot sta uspešnost radijske komunikacije na izjemni razdalji z zelo majhnim objektom v vesolju in uspešnost prvega poleta nosilne rakete VEGA-C," so pred kratkim pojasnili na Univerzi v Mariboru.

Zaradi visoke Zemljine orbite se satelit Trisat-R po svojem utirjenju in novem življenjskem ciklu ne bo približeval Zemlji in izgorel, temveč se bo počasi oddaljeval od Zemlje in v vesolju ostal za vekomaj.

Prvi nanosateliti v srednji Zemljini tirnici

Prvi polet nosilne rakete VEGA-C bo v vesolje ponesel tudi prve nanosatelite v srednjo Zemljino orbito. "Tokrat si ta izjemni korak človeštva Slovenci delimo zgolj z dvema vodilnima evropskima vesoljskima narodoma, in sicer s Francozi in Italijani. S tem dejanjem bomo Slovenci dobili sicer majhen, pa vendar večen spomenik v vesolju," še poudarjajo na univerzi.

Satelit Trisat-R temelji na platformi z izjemno visoko stopnjo miniaturizacije in je v celoti zasnovan, načrtovan in izdelan v Sloveniji. Po svoji teži 4965 gramov in velikosti 30 krat 10 krat 10 centimetrov spada v razred nanosatelitov standardne velikosti treh enot.

Sorodna novica Raketo s prvima slovenskima satelitoma le izstrelili: "V vesolju smo!"

"Na krovu satelita Trisat-R je kopica novosti in tehnoloških inovacij, ki s svojo demonstracijo delovanja v vesoljskem okolju slovenskim podjetjem omogočajo utrjevanje svojega položaja in statusa na trgu vesoljskih tehnologij," je povedal vodja projekta Iztok Kramberger.

Prvi slovenska satelita sta bila izstreljena na isti raketi Vega septembra leta 2020, Trisat in NEMO-HD.