Evropska vesoljska agencija je bila ustanovljena leta 1975 in ima sedež v Parizu. Foto: EPA
Evropska vesoljska agencija je bila ustanovljena leta 1975 in ima sedež v Parizu. Foto: EPA
Slovenija vstopa v Evropsko vesoljsko agencijo

"Vesolje je postalo gonilo rasti in inovacij, s tem pa v bistvu neposredno prispeva k vsem strategijam Evrope 2020 za pametno, trajnostno in vključujoče gospodarstvo," je ob dvodnevnem obisku delegacije Ese v Ljubljani dejala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Margarete Guček Zakošek, ki med drugim učinke za gospodarstvo vidi "v obliki novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo".

Pogovori za priključitev Slovenije kot polnopravne članice naj bi potekali še kakšno leto, v tem času pa bo Slovenija Esi predstavila dozdajšnje delovanje ter pričakovanja glede članstva.

"V tem času bomo opredelili, katere institucije potrebujemo, katere kompetence in centre. Poleg tega se bomo dogovorili, kako naj se vključujemo in katera bi bila področja, ki bi tako nas kot tudi Eso zanimala," je še pojasnila Guček Zakoškova.

Tovrstno spodbujanje inovacij in konkurenčnosti na vesoljskih ter tudi "nevesoljskih" tehnologijah bo pomagalo številnim gospodarskim in negospodarskim družbam, so prepričani na ministrstvu.

S tem se strinja tudi Tomaž Rotovnik iz podjetja Skylabs: "Polnopravno članstvo v Esi visokotehnološkim podjetjem predstavlja možnost novih poslovnih priložnosti in novih mednarodnih povezovanj. Konkretneje, podjetjem predstavlja vstopnico za testiranje njihovih vesoljskih proizvodov v vesolju in s tem povečanje dodane vrednosti proizvoda."

Kot je poročala TV Slovenija, bo morala Slovenija vsako leto plačati dva milijona evrov, kar je ena od najvišjih članarin, ki jih Slovenija plačuje mednarodnim ustanovam.

Sodelovanje v obveznih programih
Delegacija Ese je na obisk v Slovenijo prišla, da bi se pogovorila o dozdajšnjem, petletnem sodelovanju in o nadaljevanju sodelovanja po novembru, ko se to sodelovanje izteče.

"Strinjamo se, da bomo morali zagotoviti prehodno obdobje nekaj let, hkrati pa bodo potekala pogajanja o polnopravnem članstvu Slovenije v Esi," pa je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril predstavnik Ese Bernard Zufferey, ki pravi, da mora napredovanje potekati v korakih.

Slovenija bo morala kot polnopravna članica Ese sodelovati v nekaterih obveznih programih, ob tem pa si bo izbrala tudi svoj nabor neobveznih programov.

Kot je še pojasnil Zufferey, večina držav na koncu več sredstev nameni izbirnim programom kot obveznim, saj ima v teh programih neposredne interese. Esa pa se trudi, da bi članicam vrnila do 90 odstotkov vloženih sredstev skozi pogodbe s podjetji iz države, ki je sredstva prispevala.

V centru odličnosti Vesolje-SI, ki povezuje več kot 55 raziskovalcev in več kot 20 podjetij, imajo vrsto publikacij s področja astrofizike, postavili so moderno infrastrukturo na področju malih satelitov, poleg tega pa v Sloveniji stojijo tudi zemeljska postaja za spremljanje satelitov in laboratoriji za testiranje in integracijo satelitov, je povedal direktor centra Tomaž Rodič.

"Skorajda ni družbenega izziva, pri katerem bi pogled iz vesolja ne bil izjemno koristen," je prepričan.

Slovenija vstopa v Evropsko vesoljsko agencijo