Trenutno najaktualnejši projekt Ese, kometni pristajalnik Philae, je spet dejaven. Foto: ESA/ATG medialab
Trenutno najaktualnejši projekt Ese, kometni pristajalnik Philae, je spet dejaven. Foto: ESA/ATG medialab

To je bila modra odločitev vlade.

Tomaž Rotovnik, SkyLabs
Esa
Trenutno stanje. S temno barvo so prikazane polnopravne, z malo manj temnosivo pridružene članice, preostale pa so nečlanice. Foto: Esa
Evropska vesoljska agencija
Sedež Ese v Parizu. Foto: ESA-S. Corvaja

Slovenska izvršna oblast je sprejela izhodišča za sodelovanje naše države v Esi kot polnopravni članici. Vlada je pooblastila ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, da v imenu Slovenije poda pisno prošnjo za pristop, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Slovenija je trenutno sodelujoča članica Ese, kar pomeni, da ima tako omejen finančni prispevek kot omejene možnosti sodelovanja pri programih agencije. Status poteče letos novembra, a država bi se morala v skladu s petletnim sporazumom o svojih nadaljnjih željah izreči že lani. Tega ni storila, zato je bil rok podaljšan do 16. julija, ko bodo v Slovenijo prispeli predstavniki Ese, želeč odločitev.

Na vladi so sicer pred mesecem napovedovali, da bodo o zadevi odločali skupaj s proračunom za leto 2016, kar naj bi se zgodilo "enkrat v prihodnjih dveh mesecih". Po tem scenariju je obstajala možnost, da bo Slovenija prepozna, in vlada se je očitno odločila, da bo obravnava proračuna počakala.

Sledijo dolgotrajna pogajanja
Ko bo minister prošnjo poslal na pariški sedež organizacije, sledi kopica pripravljalnih postopkov in končno obravnava na oktobrski seji sveta Ese. Če bo organizacija prošnjo sprejela - možnosti nasprotnega so zelo pičle - sledijo dolgotrajna, lahko tudi enoletna pogajanja o pogojih pristopa. Med drugim bodo takrat določili točno letno članarino.

Prav članarina je bila do zdaj najtrši oreh. Predvidoma bo znašala dva milijona evrov letno, ki jih pač državni proračun mora zagotoviti. Zadnji predlog ministrstva za gospodarstvo, da bi se strošek po pol milijona evrov razdelil med štiri ministrstva, ni bil sprejet. Iz vladnega sporočila za javnost pa tudi ni razvidno, kako so to vprašanje rešili zdaj.
Rotovnik: To je modra odločitev
Vir blizu vlade je pred dobrim tednom namignil, da bi utegnili za prispevke povprašati tudi gospodarstvo, saj bi se ravno k njemu vračal denar Ese skozi različne projekte vesoljske industrije. A kot je za MMC povedal direktor SkyLabsa, ki se ukvarja z razvojem tehnologije za satelite, gospodarstva do zdaj ni nihče nič povprašal za prispevke.

Tomaž Rotovnik je izrazil le veliko zadovoljstvo. "To je bila modra odločitev vlade," je izjavil. Tudi sam je v zadnjih dveh tednih opažal povečane napore in prizadevanja ministra Počivalška.

Pričakovani širši pozitivni učinki
Vlada sicer pričakuje - in to potrjuje tudi analiza ministrstva za gospodarstvo - da se bo v Slovenijo vrnilo dvakrat več denarja, kot ga bo država v Eso vplačala. "Polnopravno članstvo pomeni za gospodarstvo dolgoročne neposredne pozitivne učinke, ki se bodo odražali tako v številu novih delovnih mest kot tudi v dvigu dodane vrednosti v podjetjih," so zapisali na vladi.

"Vesolje je postalo gonilo rasti in inovacij ter tako neposredno prispeva k ciljem strategije Evropa 2020 za pametno, trajnostno in vključujoče gospodarstvo. Vesoljski sektor spodbuja znanstveni napredek ter omogoča razvijanje sistemov in storitev s potencialom za rast na področjih, kot so telekomunikacije, navigacija in opazovanje Zemlje. Ti sistemi in storitve Evropski uniji in zato tudi Sloveniji zagotavljajo neodvisnost in varnost," je izvršna oblast pojasnila potezo.



To je bila modra odločitev vlade.

Tomaž Rotovnik, SkyLabs