Čut za štetje naj bi bil značilen za vse ljudi. Foto: EPA
Čut za štetje naj bi bil značilen za vse ljudi. Foto: EPA

V zadnjih raziskavah na univerzi v Baltimoru so odkrili, da imajo že otroci v vrtcu prirojen "čut za štetje". Izsledki raziskave, ki jo je vodila Melissa Libertus, so razkrili, da imajo ta čut tudi živali, ne samo ljudje.

Tudi živali štejejo
Živali, ki si nabirajo hrano, s tem čutom določijo, kje lahko najdejo in si priskrbijo največ rastlin, nato pa si tudi zapomnijo mesta, kjer zbirajo in iščejo hrano. Ljudje uporabljamo ta čut vsakodnevno, na primer, ko s kotičkom očesa ocenimo, kje je največ prostih sedežev v kinodvorani. Ta sposobnost se lahko izmeri tudi pri dojenčkih, poroča ScienceDaily.

Čeprav so "čut za štetje" že povezali s formalno matematiko pri odraščajočih ljudeh, pa je ekipi pod vodstvom Libertusove uspelo preučiti vlogo čuta za štetje pri otrocih, ki so premladi, da bi se učili matematiko.

Več modrih ali rumenih pik?
Ekipa je testirala 200 štiriletnikov z različnimi poskusi, ki merijo smisel za številke, matematično in verbalno zmožnost. Otroci so bili nagrajeni za sodelovanje z majhnimi nagradami. Glavni del preizkusa je vseboval primerjavo rumenih in modrih pik na zaslonu.

Preizkus lahko opravite tukaj.

Šteti znamo že kot dojenčki
Libertusova je poudarila:"Odnos med 'čutom za štetje' in talentom za matematiko je pomemben, saj mislimo, da je 'čut' skupen vsem ljudem, medtem ko se je za talent za matematiko predvidevalo, da je odvisen od kulture in jezika in da traja veliko let, da ga pridobiš. Povezava med talentom in 'čutom' pa je zanimiva zato, ker mislimo, da lahko prek oči pripravimo otroka, da bo bolje razumel matematiko."