Najbolj priljubljene spletne strani na darknetu so tako imenovane svilne ceste, spletne tržnice, kjer se da kupiti marsikaj. Foto: EPA
Najbolj priljubljene spletne strani na darknetu so tako imenovane svilne ceste, spletne tržnice, kjer se da kupiti marsikaj. Foto: EPA

Med brskanjem po spletnih straneh še zdaleč nismo anonimni. Večina vseh naših korakov v medmrežju pušča sled, razmeroma hitro se da ugotoviti, kdo si je ogledal posamezno spletno stran. Na telefonih imamo nameščene aplikacije, ki za svoje delovanje v vsakem trenutku evidentirajo našo domeno. Nekateri ljudje se hočejo temu izogniti, in je v globinah interneta nastalo skrivnostno omrežje, imenovano darknet.

"Ta prikrita omrežja v prvi fazi niti niso bila načrtovana za nekakšne nezakonite dejavnosti. Se pa, kot vsaka druga tehnologija, če nekdo ugotovi, da jo lahko uporablja tudi za nelegalne zadeve, uporablja tudi za to. Njihov namen je bil predvsem uporabnikom zagotoviti določeno mero anonimnosti," razlaga Tadej Hren z Nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih komunikacij.

Več o temnem delu svetovnega spleta boste izvedeli danes zvečer ob 20. uri v oddaji Tednik na TVS1.

Matej Huš z revije Monitor dodaja: "Del darkneta je popolnoma zakonit in se uporablja tam, kjer ljudje potrebujejo anonimnost. Recimo v represivnih režimih. Če si disident, ni pametno, da se izpostavljaš. Tudi Wikileaks deluje na ta način, saj žvižgači dokumente pošiljajo anonimno."

Storilec je lahko kjerkoli na planetu
Glede na to, da moramo za vstop v temni del medmrežja zgolj namestiti program, imenovan TOR, je skoraj težko verjeti, da nam resnično zagotovi anonimnost. "Za TOR pametni pravijo, da je psevdoanonimen. Če recimo želijo ameriški obveščevalci izvedeti, kdo se skriva za nekim naslovom na omrežju, jim to v ekstremnem primeru lahko uspe. Za običajno uporabo je to res največji približek anonimnosti," je prepričan Huš, ki še dodaja, da je program pravzaprav razvila nihče drug kot ameriška vojska, da bi lahko ščitila svoje komunikacije.

TOR sicer deluje tako, da namesto neposredne vzpostavi posredno povezavo: povezavo med našim računalnikom in spletno stranjo šifrira in spelje preko neštetih računalnikov po svetu, tako imenovanih vozlišč. Vsako vozlišče tako odkodira le del šifre, napotek, kam mora povezavo usmeriti naprej. Do spletne strani tako pride povezava z računalnika, ki je lahko kjerkoli na planetu. Pretrd oreh, priznava Hren: "Če mi ugotovimo, da hekerski napad izvira iz omrežja TOR, praktično nimamo nobenih možnosti zadevo raziskovati naprej po omrežni poti."

Raj za pedofile in razpečevalce drog
Najpriljubljenejše spletne strani na Darknetu so tako imenovane svilne ceste, spletne tržnice, kjer se da kupiti marsikaj. Na dom si lahko naročimo droge kokain, heroin, marihuano, množico plesnih drog. Veliko je tudi strani, ki ponujajo nakup najrazličnejšega orožja, od pištol do kalašnikovke.

"Od ponarejenih bankovcev do ponarejenih identitet. Si zbereš državo in naročiš vozniško, osebno, potni list. Potem so tukaj razne storitve za novačenje teroristov in še veliko drugega," z opisom darkneta nadaljuje Toni Kastelic, vodja centra za računalniško preiskovanje na policiji. Naši "spletni" kriminalisti so bili sicer v razkrivanju darkneta že uspešni.

"Lani smo s pomočjo kolegov iz tujine razkrinkali slovenske državljane, ki so na teh svilnih cestah prodajali prepovedane droge. Ena podobna preiskava pa še teče," še dodaja Kastelic. Darknet je tudi pribežališče pedofilov, saj zaradi anonimnosti omogoča širjenje spletnih strani z otroško pornografijo. Kako velik je dejansko darknet, je težko oceniti. A podcenjevati tega dela spleta ne kaže. Samo na prvi svilni tržnici, dokler je kriminalisti niso odkrili, naj bi se namreč zgodilo za okoli milijardo evrov poslov!

Darknet
Darknet