Nasina misija je navdihnila tudi mnogo umetnikov. Foto: EPA
Nasina misija je navdihnila tudi mnogo umetnikov. Foto: EPA

Po napovedih naj bi 372-kilogramska naprava v velikosti pomivalnega stroja trčila s kometom jutri malo pred osmih uro zjutraj po našem času. Znanstveniki upajo, da jim bo s pomočjo posnetkov kometove notranjosti uspelo izvedeti več o načinu nastanka našega osončja.

Kot vsak komet tudi Tempel pod površino vsebuje material, ki je isti še od nastanka Zemlje. Te snovi že 4,6 milijarde let niso videle svetlobe, zato so znanstveniki zelo zainteresirani za tisto, kar se skriva pod skorjo kometa. Z misijo pa tudi upajo, da bodo ugotovili, kako se odzvati, če bo mogoče kdaj komet z udarcem grozil našemu planetu.

Plovilo, ki bo udarilo v komet s hitrostjo 37.000 kilometrov na uro, se bo ob tem raztreščilo, vendar pa bo s kamero, nameščeno na trupu, posnelo približevanje kometu in zadnje trenutke pred trkom. Zaradi trkov kometov je Zemlja najverjetneje dobila vodo.

Udarec bodo zaznali tako instrumenti na Deep Impactu kot tudi teleskopi na Zemlji, mogoče pa ga bo spremljati tudi prek spleta. Pričakujejo, da bo po udarcu v kometu nastala luknja v velikosti nogometnega igrišča.