Digitalni napredek je bliskovit. Tablice in druge naprave so del naših življenj manj kot deset let. Foto: EPA
Digitalni napredek je bliskovit. Tablice in druge naprave so del naših življenj manj kot deset let. Foto: EPA

Ustvarjalnost je najsilovitejša sila, ki vpliva na spremembe v družbi. Hiter digitalni napredek je zagotovo produkt izjemne kreativnosti v izjemno kratkem času: pametni telefoni, tablični računalniki, zasloni na dotik, spletne aplikacije, socialna omrežja in hkrati neomejena dostopnost do svetovnega spleta so del naših vsakdanjih življenj manj kot 10 let! Takšno okolje vpliva na ustvarjalnost posameznikov v vsakdanjem življenju, še posebej tistih, ki odraščajo v tem novem svetu, katerega značilnost je ta, da se realno in virtualno vse bolj prepletata in posledično soobstajata.

Vpliv novih digitalnih tehnologij na ustvarjalnost so raziskovali v oddaji Intelekta na Prvem programu Radia Slovenija.

Doktorica Bojana Lobe s Fakultete za družbene vede, vodja slovenske raziskave Mladi na netu, kot oris dojemanja sveta skozi otroške oči, izpostavlja zanimivo izjavo. Eden izmed anketirancev ji je na pojasnilo, da so njegovi starši odraščali v svetu brez računalnikov, zastavil vprašanje: "Ni bilo računalnikov? Ja, kako so pa potem šli na internet?!"

Vuk Ćosić, poznavalec novih medijev in spletni umetnik, poudarja: »Z družbenimi spremembami, ki jih inducirajo sodobne tehnološke inovacije, gremo skozi dokaj korenito ireverzibilno strukturno spremembo družbe. "Za starejše, ki so odraščali v drugačnem svetu, to zahteva konstanto zapuščanje pozicije udobja in načrtno opuščanje starih vzorcev. Mladim pa je ta hibriden svet nekaj samoumevnega, spletno okolje z vsemi možnostmi, ki jih ponuja, pa le še en prostor za izražanje ustvarjalnosti."

Doktorica Olga Markič, raziskovalka, predavateljica in avtorica knjige Kognitivna znanost, pravi, da se odzovemo na tisto, kar nam okolje ponuja. Otroci bodo zaradi uporabe novih digitalnih tehnologij morda imeli drugače povezane nevrone, kar pa ni problematično. Vsaka generacija odkriva nekaj novega, kljub temu pa še vedno lahko sprejema tisto, kar je staro.

Urška Boršič, Radio Slovenija