Discovery je na svoji zadnji misiji na mednarodno postajo ponesel šest astronavtov, zaloge in humanoidnega robota
Discovery je na svoji zadnji misiji na mednarodno postajo ponesel šest astronavtov, zaloge in humanoidnega robota "robonavt 2". Fotografija je nastala, ko se je v ponedeljek od nje poslovil. Foto: Nasa
Discovery se vrača na Zemljo

Še pred odhodom je posadka prejela tudi posebno sporočilo. Z Zemlje se jim je javil originalni "kapitan James Kirk" oziroma igralec William Shatner in se v slogu napovednika serije filmov Zvezdne steze poklonil karieri Discoveryja. "Vesolje, zadnja meja. To so bila potovanja vesoljskega raketoplana Discovery. Njegove 30-letne misije - da išče novo znanje, gradi nove postojanke, zbližuje narode na tej zadnji meji in da pogumno gre in dela, kar še nobeno vesoljsko plovilo ni," je dejal.

Na Zemljo se bo vrnil v sredo
Poveljnik Mednarodne vesoljske postaje (ISS) Scott Kelly je ob odhodu Discoveryja v slogu mornariške tradicije pozvonil z zvoncem in zaklical: "Discovery odhaja." Zatem se je raketoplan odklopil od postaje in naredil še častni krog okoli nje. Na Zemljo naj bi se raketoplan vrnil v sredo.

To je bila 39. izstrelitev Discoveryja, najstarejšega iz flote treh preostalih raketoplanov, in skupaj 133. izstrelitev raketoplana. Po vrnitvi ga bodo poslali v muzej Smithsonian. Enaka usoda čaka še preostala dva raketoplana Endeavor in Atlantis po njunih naslednjih misijah, ki bosta prav tako zadnji.

Na ISS bo letel predvsem Sojuz
Raketoplan Endeavour naj bi v vesolje poletel prihodnji mesec in na ISS odpeljal še zadnji ameriški prispevek pri gradnji te postaje. Šlo naj bi za velik znanstveni poskus. Konec junija pa bo Atlantis sklenil polete ameriških raketoplanov in začela naj bi se nova doba novih vesoljskih plovil, ki naj bi bila sposobna človeka popeljati do Marsa.

Po upokojitvi ameriških raketoplanov bo vlogo oskrbovalca ISS-ja v celoti prevzelo rusko plovilo Sojuz, pozneje pa naj bi se mu pridružili še plovili enega ali dveh ameriških zasebnih podjetij. Podjetje SpaceX je lani decembra kot prvo, ki ni državno, uspešno izvedlo izstrelitev rakete "falcon 9", ki je v zemeljsko krožnico ponesla plovilo Dragon, ki se je potem uspešno vrnilo na Zemljo.

Discovery se vrača na Zemljo