Posadka je bila dobre volje. Foto: EPA
Posadka je bila dobre volje. Foto: EPA
Odpadli del izolacijske pene naj ne bi zadel raketoplana. Foto: VTA
Mednarodna vesoljska postaja
Evakuacija posadke na MVP bi lahko povzročila resne težave. Foto: VTA

Nasa bo zdaj nestrpno pričakovala poročilo o stanju raketoplana, saj je med vzletom iz rezervoarja odpadel velik kos izolacijske pene, ki bi lahko poškodoval plovilo.

Ameriška vesoljska agencija se je zaradi težav z odpadajočimi deli odločila, da do nadaljnjega prekliče vse polete. Ameriški raketoplani bodo tako ostali na tleh, dokler strokovnjaki ne odpravijo težav z odpadajočimi deli med izstrelitvijo.

O raziskovanju vesolja, Discoveryju in še čem ste lahko klepetali z Vojkom Kogejem, poznavalcem astronavtike iz Vesoljske tiskovne agencije.

Po podrobnem pregledu posnetkov Nasa domneva, da del ni zadel raketoplana, vendar je zaskrbljenost upravičena, saj je prav takšna napaka povzročila nesrečo Columbie pred dvema letoma in pol. Če se bo izkazalo, da je raketoplan poškodovan, bo posadka ostala na postaji, po njo pa bodo poslali drug raketoplan.

Rusi ne morejo pomagati
Ruska vesoljska agencija Roskosmos je sporočila, da ob morebitni okvari Discoveryja posadki ne bo mogla pomagati pri vrnitvi na Zemljo. Zaradi trdega pristanka ruskega plovila Sojuz mora imeti vsak član posadke po meri izdelan sedež, poleg tega pa ima plovilo prostora le za tri vesoljce.

Zalog za 40 do 60 dni
Plovilo lahko brez težav ostane združeno z MVP-jem okoli 40 dni, po trditvah ruskih strokovnjakov pa je zalog dovolj za 40 do 60 dni. V tem času bi morali nujno pripraviti reševalno vozilo, kar bi ob ustavitvi Nasinih poletov lahko predstavljalo težavo.

V skladu z dogovorom bi morali namreč v primeru težav na MVP poslati ameriški raketoplan Atlantis s štirimi reševalci na krovu.

Sedanji poveljnik MVP-ja Sergej Krikaljov je pred izstrelitvijo Naso prosil, naj preuči možnost zmanjšanja posadke na štiri ljudi, saj bi v primeru težav zadrževanje devetih ljudi na postaji lahko povzročilo resne težave, predvsem s sanitarijami, ki so predvidene za dva do tri ljudi.