Domena .com, okrajšava za
Domena .com, okrajšava za "commercial" (poslovno), je v 25 letih prehodila velikansko pot. Foto:
Danes splet uporablja 1,7 milijarde Zemljanov, oziroma četrtina vsega prebivalstva, ki brska po 86 milijonih straneh .com, vsak mesec pa registrirajo še 668.000 novih naslovov. Foto: Reuters

Symbolics je bilo podjetje, povezano z MIT-ovim (Massachusetts Institute of Technology)laboratorijem za umetno inteligenco, ki je premoglo za svoje čase najboljšo računalniško platformo za razvoj AI-programov. Eden izmed uslužbencev pa je razvil prvi "workstation", veliko preden je sploh nastala beseda.

Družba še vedno obstaja, a je veliko manjša in na drugem naslovu. Avgusta je namreč absolutno prva domena symbolics.com prvič menjala lastnika in je zdaj osebni blog lastnika XF.com Arona Meystedta.

V prvem letu registriranih le šest domen
Sicer pa takrat, štiri leta pred nastankom svetovnega spleta, nihče ni slutil, kakšna revolucija se je s tem začela, saj zadeva ni sprožila plazu zahtev. V prvem letu se je namreč registriralo le še pet drugih podjetij, vsa so seveda bila računalniška.

Množica se je zelo počasi večala - IBM in Sun sta se tako kot 11. registrirala na isti dan marca 1986, Intel jima je takoj sledil takoj, Apple je 64. domeno po vrsti registriral februarja 1987, Microsoft pa je na svojo počakal vse do 1991.

Treba je bilo počakati vse do leta 1997 na registracijo milijonte domene, ključna za popularizacijo pa naj bi bila vpeljava prvega brskalnika Mosaic družbe Netscape. Sledil je velikanski bum, saj so v naslednjih treh letih registrirali 20 milijonov domen. Finančni balon je mnogim čez noč prinesel bogastvo, NASDAQ pa je marca 2000 presegel 5.000 točk. Sledil je veliki pok, ki je indeks v nekaj več kot dveh letih znižal kar za petkrat.

Vsak mesec 668.000 novih naslovov
Danes splet uporablja 1,7 milijarde Zemljanov, oziroma četrtina vsega prebivalstva, ki brska po 86 milijonih straneh .com, vsak mesec pa registrirajo še 668.000 novih naslovov.

Splet kandidiran za Nobelovo nagrado za mir
Neznanski vpliv spleta pa ima še eno posledico: izmed letošnjih 237 nominirancev so namreč za Nobelovo nagrado za mir predlagali tudi splet. Komu bo v tem primeru nagrada podeljena, zaenkrat še ni jasno.