Evropska unija se trudi, da bi s svojo domeno olajšala uporabo interneta vsem državljanom Evropske unije. Foto: NN
Evropska unija se trudi, da bi s svojo domeno olajšala uporabo interneta vsem državljanom Evropske unije. Foto: NN

Od četrtka namreč veljajo nova pravila, sprejeta junija, ki posameznikom in podjetjem omogočajo, da se pod domeno .eu registrirajo z uporabo znakov vseh 23 uradnih jezikov EU-ja. Novosti veljajo tudi za nekatere druge države - Čehi so namreč do zdaj lahko uporabljali le 27 od 42 znakov, Litovci pa 23 od 32-ih.

V Evropski komisiji pojasnjujejo, da je povsem samoumevno dovoliti, da so domenska imena, ki jih izbirajo Evropejci, tako različna, kot je Evropa sama, zato so se tudi odločili, da mora biti domena .eu na voljo v vseh abecedah, ki se uporabljajo v državah članicah.

V SLOVENIJI VEDNO VEČ ZANIMANJA ZA DOMENO .EU
V Sloveniji je bilo po navedbah Evropske komisije do septembra letos registriranih 6605 imen pod domeno .eu. Število registracij pod to domeno se je od začetka leta 2008 do septembra 2009 v Sloveniji povečalo za 44 odstotkov, v celotni Uniji pa za 10 odstotkov. Na Danskem, Cipru, v Latviji, Veliki Britaniji, na Švedskem in na Malti pa se je uporaba celo zmanjšala, najbolj na Malti - za 81 odstotkov.


Cilj je internacionalizacija
Evropska komisija si prav tako prizadeva za čimprejšnjo uvedbo različic internacionaliziranega domenskega imena na vrhnji ravni za .eu - torej "eu" v grški pisavi ali cirilici. Komisija je na forumu o upravljanju interneta novembra o tem obvestila generalnega direktorja organizacije za dodeljevanje spletnih imen in številk Roda Beckstroma in zdaj čaka na njihovo odobritev.

Domena .eu je vrhnja evropska domena, ki jo je uvedla Unija, vendar z njo upravlja zasebna neprofitna organizacija EURid. Ta konzorcij belgijskih, čeških, italijanskih, švedskih in slovenskih registrov je začel dejavnosti v povezavi z domeno .eu v letu 2005. Do danes je bilo registriranih več kot tri milijone domenskih imen .eu. Sicer pa je ta domena je četrta najbolj priljubljena domena najvišje ravni, z geografsko kodo deveta najpogosteje uporabljena na svetu.