Izumitelj kriptovalute bitcoin se skriva pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Foto: BoBo
Izumitelj kriptovalute bitcoin se skriva pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Foto: BoBo

Na svoji spletni strani je v kratkem sporočilu navedel, da nima poguma, da bi javnosti pokazal svoj dostop do ključev iz prvih dni kriptovalute, ki bi dokazovali, da se prav on skriva za psevdonimom Satoshi Nakamoto, ki velja za izumitelja bitcoina.

Avstralec je ob tem navedel, da so se pojavile govorice, ki so napadale njegov značaj in sposobnosti, ko so se prve govorice izkazale za neresnične, pa so se že pojavile nove, zato nima več moči, da bi nadaljeval. Avstralec se je obenem opravičil tistim, ki so ga podprli, in jih je s tem postavil v nehvaležen položaj, ko je bil napaden tudi njihov ugled.

V ponedeljek je Wright s svojim razkritjem televiziji BBC ter revijama Economist in GQ povzročil burne odzive v skupnosti, ki že več let ugiba, kdo je izumitelj bitcoinov. Avstralčevi dokazi za trditev, da je prav on Satoshi Nakamoto, so prepričali novinarje BBC-ja, ne pa tudi novinarjev Economista, ki poudarjajo, da Avstralčevi dokazi niso popolnoma neizpodbitni.

Tudi velik del spletne skupnosti, povezane okoli kriptovalute bitcoin, je postavil pod dvom Avstralčeve dokaze, saj naj ti ne bi bili tako prepričljivi, kot je trdil Avstralec. Dvom o Avstralčevih trditvah se je v tem tednu le še povečeval, tako da se ugibanja okoli identitete Satoshija Nakamota nadaljujejo.