Kim se na spletnih omrežjih predstavlja kot spletni revolucionar in borec za svobodo medmrežja. Foto: Twitter
Kim se na spletnih omrežjih predstavlja kot spletni revolucionar in borec za svobodo medmrežja. Foto: Twitter

38-letni nemški državljan Kim Dotcom je sporočil, da je nova stran že naletela na velik odziv, poroča francoska agencija AFP. V prvi uri po vzpostavitvi se je na novi spletni strani registriralo 100.000 uporabnikov, po dveh urah pa jo je uporabljalo že 250.000 uporabnikov, je povedal Dotcom. Zaradi velikega zanimanja je sistem celo preobremenjen, a bodo tovrstne težave popravili, je zatrdil. Dotcom upa, da bo mega.co.nz ponovil uspeh Megauploada, ki ga je dnevno obiskalo do 50 milijonov ljudi.
Storitev MEGA je na prvi pogled podobna drugim sorodnim storitvam, npr. DropBoxu. Njene inovacije se skrivajo drugje - shranjeni podatki bodo shranjeni na tak način, da bodo dostopni le uporabniku samemu. Podatki bodo namreč šifrirani, shranjeni pa naključno v več kopijah pri velikem številu zunanjih strežnikov, kar pomeni, da se bodo državni organi zelo težko dokopali do njih. Kot obljublja Dotcom, bo storitev popolnoma brezplačno ponujala 50 gigabajtov prostora.
38-letnik je sicer po plačilu varščine na Novi Zelandiji. Vse obtožbe glede spletnih zločinov - s ponujanjem piratskih kopij filmov, televizijskih oddaj, glasbe in drugih vsebin naj bi Megaupload zaslužil več kot 131 milijonov evrov ter avtorje oškodoval za več kot 375 milijonov evrov - zavrača. Če bo ameriško sodišče za Dotcoma odločilo, da je kriv, mu grozi do 20 let zapora.
Medtem se spornosti okoli primera Megaupload nadaljujejo - zaradi akcij FBI-ja namreč večina nekdanjih uporabnikov storitve ne more do lastnih datotek. Tudi tisti, ki so na Megaupload naložili lasten, pravno nesporen material.