Domnevne piramide so privlačile podjetnike; prvi izkopi se financirajo iz denarja ameriškega arheologa Osmanagića. Foto: EPA
Domnevne piramide so privlačile podjetnike; prvi izkopi se financirajo iz denarja ameriškega arheologa Osmanagića. Foto: EPA

Moje mnenje in mnenje mojih kolegov je, da je to, kar smo videli, povsem geološke narave.

Anthony Harding
Še to poletje naj bi v BiH prišli tudi arheologi, ki preučujejo piramide v Egiptu. Foto: EPA

Stvaritve naj bi bile delo narave oz. geoloških procesov, je opozorilo združenje, ki je v petek v Sarajevu objavilo izsledke svoje preiskave. Ti kažejo, da piramide v Visokem vendarle niso monumentalno odkritje, ki naj bi simboliziralo sonce, mesec in ljubezen, kot trdi predsednik BiH-a Sulejman Tihić.

Predstavniki združenja pod vodstvom predsednika EAA-ja Anthonyja Hardinga in tajnika organizacije za JV Evropo Predraga Novakovića so opravili več posvetov z bosanskimi strokovnjaki za naravno in kulturno dediščino. Po obisku najdišč v Visokem, kjer množice amaterskih arheologov iščejo dokaze za "velikansko odkritje devetih piramid", so zavrnili hipotezo o 12 tisoč let starih piramidah, ki naj bi stale na tem območju. Harding je dejal, da arheologi in geologi odkrijejo mnogo naravno oblikovanih formacij, ki pa izgledajo tako, kot da bi jih obdelala človeška roka.

Z ugotovitvami EAA-ja soglaša tudi ugledna bosanskohercegovska arheologinja Zilka Kujundžić Vejzagić, ki opozarja, da razpravo o domnevnih piramidah bolj usmerja politika kot stroka. Da gre za farso, meni tudi več drugih arheologov iz BiH-a.

Ameriški kapital pri izkopavanjih
Med največjimi zagovorniki piramid v BiH-u je ameriški poslovnež in ljubiteljski arheolog Semir Osmanagić, ki trdi, da se pri Visokem pod zemljo skriva več ogromnih stopničastih piramid, ki so delo človeških rok. Ustvarila naj bi jih neznana civilizacija.

Bile naj bi prve te vrste v Evropi, stare 12 tisoč let, merile pa naj bi se lahko samo z egipčanskimi piramidami. Izkopavanja pod njegovim vodstvom so se začela aprila, Osmanagić pa je v tem času pridobil naklonjenost visoke politike v državi. Po navedbah uradnega Sarajeva naj bi se o piramidah izrekli tudi predstavniki Unesca, na ogled pa naj bi prišli tudi egiptologi.

Piramide so za okoliško prebivalstvo postale pomemben vir dohodka, saj so podjetniki izkoristili medijski vihar in senzacij željnim turistom začeli prodajati spominke. Odkritje "piramid" pa je navdušilo tudi okoliško prebivalstvo, saj so lokalne oblasti začele urejati številne ceste na tem področju, ki so bile doslej v slabem stanju.

Moje mnenje in mnenje mojih kolegov je, da je to, kar smo videli, povsem geološke narave.

Anthony Harding