Bodo takšni prizori nekoč le še spomin? Foto: EPA
Bodo takšni prizori nekoč le še spomin? Foto: EPA

Minister za javno upravo je dejal, da je strokovna komisija, ki je preučevala možnost uvedbe spletnega glasovanja, že končala svoje delo, zdaj pa je na vrsti politično usklajevanje v koaliciji. Pripravljen je tudi osnutek novele zakona o volitvah v državni zbor, ki pa še ni koalicijsko usklajen.

Virant predlaga čimprejšnjo uvedbo sistema, o tveganjih tovrstnih volitev pa je dejal, da so obvladljiva. Glasovali bi sicer lahko le volivci, ki imajo kvalificirano digitalno potrdilo - takšnih je za zdaj približno 100.000. Glasovali bi lahko tudi Slovenci, ki se nahajajo v tujini.

Po predlogu ministra bi volitve prek spleta izvedli na podoben način kot predčasno glasovanje, tako da bi bilo v primeru nepravilnosti mogoče glasovanje ponoviti ali pa oddati klasični volilni listek.

Na Fakulteti za družbene vede bo 25. 10. posvet o uvedbi spletnega glasovanja, kmalu zatem pa se bodo o e-demokraciji posvetovale še parlamentarne stranke.

Virant je še napovedal, da bodo storitve portala e-Vem, ki jih lahko uporabljajo samostojni podjetniki, s 1. februarjem na voljo tudi gospodarskim družbam.