Naslednje leto želijo v podjetju izdelati 1,5 milijona enot. Foto: Reuters
Naslednje leto želijo v podjetju izdelati 1,5 milijona enot. Foto: Reuters

Iz podjetja SICO sporočajo, da želijo povečati izvoz. Trenutno izdelke že izvažajo v zalivske države, zdaj pa jih nameravajo prodajati tudi v Keniji, Maroku, Demokratični republiki Kongo, Južni Afriki, Nigeriji, Mozambiku in Gani, je za Reuters dejal direktor prodaje Mahmud Ali.

Kot je dejal, je na tistih trgih precej manjša konkurenca kot v zalivskih državah, poudaril pa je tudi potrebo po dostopnih telefonih v Afriki. Pričakuje, da bodo afriškim kupcem zunaj Egipta prodajali večinoma pametne telefone, ki stanejo od 50 do 60 ameriških dolarjev.

Podjetje je bilo ustanovljeno lani z začetnim kapitalom 150 milijonov egiptovskih funtov oziroma 8,4 milijona ameriških dolarjev. Telefone prodaja pod znamko Nile X, pri čemer uporablja kitajsko različico ameriške tehnologije 3G/4G.

80 odstotkov podjetja je v lasti zasebnih vlagateljev, lastnik preostalih 20 odstotkov pa je egiptovsko ministrstvo za komunikacije.

Za leto 2019 SICO načrtuje izvoziti 40 odstotkov svoje proizvodnje, 60 odstotkov pa želi prodati na domačem trgu. V Egiptu želi ob tem v naslednjem letu povečati tržni delež z 12 na 15 odstotkov.

Že v prihodnjem letu bi radi več telefonov izvozili v afriške države kot v zalivske. Za zdaj se še pogovarjajo z mobilnimi operaterji v teh državah.

Potrojitev proizvodnje
SICO načrtuje potrojitev proizvodnje s 500.000 enot letos na 1,5 milijona v letu 2019. Od teh naj bi jih 900.000 prodali v Egiptu, 600.000 pa na tujem. Letos naj bi zaslužili 400 milijonov egiptovskih funtov (22 milijonov dolarjev), naslednje leto 1,2 milijarde funtov, leta 2020 pa želijo zaslužiti 2,5 milijarde funtov.

Naslednje leto naj bi predstavili nove modele in tako ponujali skupno 14 proizvodov. Trenutno prodajajo šest izdelkov, med njimi tudi tablični računalnik.