Nasa je prvo eksplozijo na Luni zaznala leta 2005. Foto: EPA
Nasa je prvo eksplozijo na Luni zaznala leta 2005. Foto: EPA

Do pred kratkim ni nihče verjel, da je mogoče videti bliske z Lune. V zadnjih dveh letih in pol pa so jih astronomi našteli več kot sto.

Vodja Nasinega oddelka, ta raziskuje meteorite, pravi, da so bliski, ki jih je mogoče videti, posledica eksplozij meteoritov, ki udarjajo ob Mesec. Kot pojasnjuje, lahko tipično tovrstno eksplozijo po jakosti primerjamo s tisto, ki jo povzroči 100 kilogramov TNT-ja. Bliske z Lune naj bi se dalo fotografirati celo z amaterskim teleskopom.

Po Cookovih besedah je najpogostejše vprašanje, ki se pojavlja v zvezi s to temo, kako lahko nastane eksplozija, če na Mesecu ni kisika. Cook odgovarja, da kisik ni potreben, ker meteoriti v Luno udarjajo z neverjetno kinetično energijo - s hitrostjo več kot 50.000 kilometrov na uro. "Pri takšni hitosti lahko majhen kamenček povzroči nastanek kraterja v velikosti enega kvadratnega metra", dodaja.

Rob Suggs iz Nase pa opozarja, da bi bilo treba, če bodo ljudje še hodili na Luno, ugotoviti, kdaj je mogoče pričakovati eksplozije.