Zadnjo izstrelitev vesoljskega plovila Endeavour naj bi si ogledal tudi predsednik ZDA Barack Obama z družino. Foto: Reuters
Zadnjo izstrelitev vesoljskega plovila Endeavour naj bi si ogledal tudi predsednik ZDA Barack Obama z družino. Foto: Reuters

Nasini strokovnjaki, ki morajo popraviti poškodovan grelni sistem napovedujejo, da bo izstrelitev najverjetneje prihodnji konec tedna.

Endeavour bi moral na zadnjo pot že v petek, a so nekaj ur pred izstrelitvijo zaradi tehničnih težav na plovilu izstrelitev preložili za 72 ur in bi ga morali izstreliti v ponedeljek.

Najmlajši v floti vesoljskih plovil Endeavour bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) ponesel šest članov posadke in opremo za postajo in znanstvene poskuse. Misija bo trajala približno dva tedna.

Po vrnitvi na Zemljo bodo vesoljsko plovilo, ki je prvič poletelo v vesolje leta 1992, pripravili za "upokojitev" v kalifornijskem znanstvenem centru v Los Angelesu, kjer bo na ogled radovednežem.

Po upokojitvi Endeavourja bo zadnje še delujoče vesoljsko plovilo Atlantis, ki naj bi ga zadnjič izstrelili predvidoma 28. junija, nato pa se bo zgodba vesoljskih plovil po 30 letih končala. Vesoljska agencija Nasa bo razvijala druge projekte in druga plovila, za oskrbo ISS-ja pa bodo skrbeli predvsem Rusi in kmalu morda tudi ameriška zasebna podjetja, ki že izvajajo ustrezne poskuse.