Nasi je v šestem poskusu in po mesecu dni zamude 16. julija 2009 končno uspelo izstreliti raketoplan Endeavour. Foto: EPA
Nasi je v šestem poskusu in po mesecu dni zamude 16. julija 2009 končno uspelo izstreliti raketoplan Endeavour. Foto: EPA

Raketoplan se je uspešno spojil z ISS-jem, s tem pa je zdaj na vesoljski postaji največ astronavtov hkrati, kar 13, potem ko jih je bilo do zdaj največ deset.

Endeavour je prispel osem minut prej, kot je bilo predvideno, ob 19.47 po srednjeevropskem času, potem ko so ga v sredo zvečer v šestem poskusu in po mesecu dni zamude končno uspeli izstreliti s Cape Canaverala na Floridi.

Veselje ob uspešni izstrelitvi je sicer kmalu skazila podoba delov obloge zunanjega tanka za gorivo, ki so se odkrušili in zadeli tudi podvozje raketoplana. Na posnetkih so bile vidne bele lise na črni podlagi termalne zaščite raketoplana. Zdaj naj bi skušali ugotoviti morebitne nevarnosti ob povratku na Zemljo.

Misijo vodi Mark Polansky, med Američani pa je tudi kanadska astronavtka Julie Payette. Endeavour bo na ISS-ju pustil astronavta Timothyja Kopro, na Zemljo pa se bo vrnil Japonec Koiči Vakata.

Glavna naloga bo razširitev japonskega laboratorija Kibo, načrtovanih pa je pet vesoljskih sprehodov.