Endeavour je do zdaj končal 23 vesoljskih misij. Foto: Reuters
Endeavour je do zdaj končal 23 vesoljskih misij. Foto: Reuters

V okviru odprave, ki je skupaj štela kar 13 članov, sta na ISS-ju astronavta Christopher Cassidy in Tom Marshburn v skladu z načrti zamenjala štiri 170 kilogramov težke zastarele baterije na enem izmed najstarejših solarnih kril, ki ISS 350 kilometrov nad Zemljo napajajo z elektriko. Med enim izmed vesoljskih sprehodov pa so astronavti tudi dokončali japonski laboratorij Kibo in nanj namestili različno opremo.

Na krovu Endeavourja je 17. julija na ISS prispelo sedem astronavtov, s čimer je skupno število vseh na postaji doseglo 13. To rekordno število astronavtov, ki so bili naenkrat na postaji, je vključevalo predstavnike vseh petih mednarodnih partneric - Rusije, Kanade, Japonske, Evropske vesoljske agencije in ZDA.

Po štirih mesecih na trdnih tleh tudi Vakata
S sedemčlansko posadko raketoplana Endeavour se je na Zemljo vrnil tudi Japonec Koiči Vakata, ki je na ISS-ju preživel štiri mesece oziroma najdlje kot član posadke. Vakato je kot šesti stalni član posadke na ISS-ju zamenjal ameriški astronavt Tim Kopra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.