Spremljanje prenosa izstrelitve na univerzi v Bernu. Foto: EPA
Spremljanje prenosa izstrelitve na univerzi v Bernu. Foto: EPA

Raketa Ariane 5 je s svojim tovorom, raziskovalno sondo Jupiter Icy Moons Explorer oziroma Juice, iz vesoljskega centra v Kourouju v Francoski Gvajani vzletela kot načrtovano, ob 09.14 po lokalnem oziroma 14.14 po srednjeevropskem času.

Sorodna novica Esa zaradi slabega vremena za 24 ur prestavila izstrelitev rakete proti Jupitru

ESA je tako v drugem poskusu izvedla izstrelitev, ki so jo v četrtek le nekaj minut pred načrtovanim vzletom zaradi grozečih neviht in poslabšanja vremena preložili za 24 ur.

Ekipe v Kourouju so povedale, da je raketa Ariane 5 kljub oblačnemu nebu poletela v pravi smeri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj manj kot pol ure po vzletu se je šesttonsko vesoljsko plovilo Juice brez posadke na višini 1500 kilometrov ločilo od rakete, s čimer so lahko izstrelitev dokončno razglasili za uspešno.

Raziskovalna sonda Juice se je podala na osemletno potovanje, katerega končni cilj je Jupiter, največji planet našega osončja, ki je od Zemlje oddaljen 628 milijonov kilometrov. Na poti bo sonda Juice uporabila več gravitacijskih pospeškov.

Po načrtih naj bi julija 2031 končno vstopila v Jupitrovo orbito, nato pa bo njenih 10 znanstvenih instrumentov analiziralo planet ter njegove tri ledene lune: Evropo, Ganimed in Kalisto. Znanstveniki predvidevajo, da ledene lune v globini skrivajo oceane s tekočo vodo, ki bi morda lahko nudili pogoje za obstoj življenja.