Esa bo lahko okrepila operacije opazovanja Zemlje, tudi v okviru prizadevanj za spremljanje učinkov podnebnih sprememb. Foto: Reuters
Esa bo lahko okrepila operacije opazovanja Zemlje, tudi v okviru prizadevanj za spremljanje učinkov podnebnih sprememb. Foto: Reuters

"To je presenečenje, celo več, kot sem predlagal. To je dobra novica," je po zasedanju sveta zadovoljno dejal generalni direktor Ese Johann Dietrich Wörner. Finančne zaveze pomenijo, da bo Esa lahko izvedla vse načrtovane programe, poleg tega pa še dodatne raziskave. "Gre za velik korak naprej za Evropo," je zatrdil prvi mož francoske vesoljske agencije Jean-Yves Le Gall.

Ministri iz 22 Esinih članic so v Sevilli potrdili petletni proračun, ki je za štiri milijarde evrov večji od predhodnega večletnega obdobja. Pridružena članica Ese je tudi Slovenija, dogovore o sodelovanju z agencijo pa imajo še Bolgarija, Hrvaška, Latvija, Litva, Malta, Slovaška, Ciper in Kanada.

Sorodna novica Astročebele, največji proračun Ese do zdaj, prvi Evropejec na Luni?

Evropa se je v zadnjih letih uveljavila kot pomemben igralec na področju vesolja, a se mora v hitro spreminjajočem se okolju stalno prilagajati, da bi v vesoljski tekmi lahko konkurirala velikim državnim igralcem, kot so ZDA, Kitajska, Rusija in Indija, ter vse več zasebnim akterjem, ki v vesoljsko tehnologijo vlagajo milijarde. Med temi so milijarderji Elon Musk, Richard Branson in Jeff Bezos.

EU bo po lanskem predlogu Evropske komisije v večletnem finančnem okvirju 2021-2027 za vesoljske programe namenila 16 milijard evrov, vendar pa morajo članice in Evropski parlament o prihodnjem sedemletnem financiranju EU-ja še doseči dogovor.

Slovenija kot pridružena članica bo plačala pet milijonov evrov

Največji del vplačil v večletni proračun je nase prevzela Nemčija (3,3 milijarde evrov), sledijo Francija (2,7 milijarde evrov), Italija (2,3 milijarde evrov) in Združeno kraljestvo (1,7 milijarde evrov). Slovenija se je kot pridružena članica zavezala vplačati pet milijonov evrov.

Slovenija je pridružena članica Ese od leta 2016. Trenutno sodeluje v treh programih agencije, po novem pa bo v petih. Eden izmed programov se bo izvajal v Nordijskem centru Planica, kjer bodo postavili enega izmed raziskovalnih centrov Ese, v katerem izvajajo priprave na dolgoročne misije s posadkami v vesolje.