Labod oskrbel Mednarodno vesoljsko postajo, odhod zasebne odprave

Foto: NASA Johnson
Foto: NASA Johnson

Nasa in ameriška družba Northrop Grumman sta opravili oskrbo Mednarodne vesoljske postaje (MVP) s tovorno vesoljsko ladjo Cygnus.

Cygnus CS-20 je bil izstreljen v torek s Cape Canaverala na raketi Falcon 9. Postajo je dosegel dva dni pozneje; tam ga je zgrabila robotska roka Canadarm 2 in priključila na modul Unity. Dostavil je 3,7 tone potrebščin in znanstvenih eksperimentov. Izpostaviti velja prvega kirurškega robota na postaji, celice hrustanca in Esin 3D-tiskalnik kovin. Cygnus bo s postajo združen šest mesecev. Več podrobnosti o misiji CS-20 tukaj.

Gre za prvo izstrelitev Cygnusa na Falconu 9. Northrop Grumman je dozdajšnje misije izvajal na raketah Antares z ruskimi motorji. Po veliki invaziji Rusije v Ukrajini je bil prisiljen poiskati alternativo in jo našel pri SpaceX-u. Danes razvija novo različico Antaresa s kerozinskimi motorji Miranda podjetja Firefly Aerospace, prvič naj bi poletela leta 2025 (poglavje 1).

Video: Nasin prenos izstrelitve Cygnusa

Video 2: SpaceX-ov prenos izstrelitve

Video 3: Približevanje

Video 4: Priklop

Konec zasebne odprave Axiom

V soboto zjutraj naj bi se od MVP-ja odklopila vesoljska ladja Crew Dragon., a so zadevo prestavili na naslednji teden, s čimer je zasebna posadka odprave Axiom Mission 3 (Ax-3) Michael López-Alegría, Walter Villadei, Marcus Wandt in Alper Gezeravci, dobila podaljšano bivanje na postaji.

Video: Slovo odprave


Še dve leti do mini evropskega raketoplana

Simbolična podoba Space Riderja v vesolju. Resnično naj bi prvič ugledali konec leta 2025. Foto: Esa
Simbolična podoba Space Riderja v vesolju. Resnično naj bi prvič ugledali konec leta 2025. Foto: Esa

Evropska vesoljska agencija je razgrnila podrobnosti Space Riderja. Prvi polet se je zamaknil, tovorna zmogljivost zmanjšala.

Evropa si že dolgo želi večkrat uporabnega vesoljskega plovila. Francozi so v 80. letih prejšnjega stoletja zaman pripravljali raketoplan Hermes, v prejšnjem desetletju je sledil IXV (Intermediate eXperimental vehicle) z enim samim testnim poletom, nato se je leta 2016 prelevil v Space Riderja. Razvoj se je začel na novo, prvi polet je bil predviden za leto 2022. Po stari navadi se je zadeva podražila in povozila številne roke, a pred kratkim je Esa sporočila, da je prvi primerek dejansko v izdelavi. Zdaj je agencija še izdala uporabniški priročnik, ki bo koristen najema željnim – ali pa radovednežem. Iz njega lahko razberemo nekaj tehničnih podatkov.

Space Rider bo prijadral do tal. Foto: Esa
Space Rider bo prijadral do tal. Foto: Esa

Space Rider je večkrat uporabno vesoljsko plovilo. Velik je kot dva enoprostorca, kakor se je izrazila Esa, oziroma osem metrov. Masa znaša 4,9 tone. Izstreljevali ga bodo na raketah Vega-C, praviloma bo letel na višini 400 kilometrov. Sestavljen bo iz podpornega (orbitalnega) odseka in vrnitvenega odseka. Podporni odsek je pravzaprav vrhnja stopnja rakete Vega-C, poimenovana AVUM, ki ji bodo dodali panele sončnih celic in avioniko. Ta del ne bo večkrat uporaben oziroma bo po koncu odprave zgorel v ozračju. Večkrat uporaben pa bo vrnitveni odsek, pravzaprav mali raketoplan, na eni strani prekrit s toplotnim ščitom. Ta bo lahko v vesolju ostal do dva meseca. Ima 1,2 kubičnega metra tovornega prostora, največja masa tovora znaša 600 kilogramov, kar je 200 kilogramov manj od prvotnih obljub. Esa sicer pojasnjuje, da je to odvisno od rakete. Robotska roka bo lahko tovor izpostavila vesolju. Raketoplan se bo po opravljeni misiji, ki bo trajala največ dva meseca, ločil od podpornega odseka, se spustil v ozračje, zaviral najprej s toplotnim ščitom, nato pa s padali. Na višini 15 kilometrov se bosta razprli vlečni padali, med desetimi in šestimi kilometri višine pa še jadralno padalo, s katerim bo Space Rider odjadral do pristajalne steze, ki jo bo zadel z navpično hitrostjo tri metre na sekundo in vodoravnim vektorjem 35 metrov na sekundo. Pristajal bo v Kourouju, na Azorih in v Italiji, odvisno od profila misije. Na tleh naj bi bil deležen "minimalnega" vzdrževanja in znova poletel čez šest mesecev. Tako naj bi dosegli do dva poleta na leto na posamično napravo, ki naj bi skupno vzdržala do šest misij.

Ameriško podjetje Sierra Space je javnosti pokazalo svoj novi raketoplan Dream Chaser, ki bo prvič poletel predvidoma aprila letos in bo na MVP - po navedbah proizvajalca - lahko dostavljal do pet ton tovora. Video tukaj.

Space Rider je pretežno italijanski projekt pod okriljem Evropske vesoljske agencije. Italijani so zagotovili večino financiranja in izdelavo (Cira, Thanes Alenia). Kmalu po prvem testnem poletu, ki bo predvidoma konec leta 2025, ga nameravajo komercializirati oziroma ga dati pod okrilje družbe Arianespace.

Esa si od Space Riderja obeta razmeroma poceni dostop do vesolja za različne znanstvene eksperimente (naprava ni primerna za posadko). O ceni sicer ni ne duha ne sluha. S Space Riderjem bo zmanjšala zaostanek za ZDA (X-37) in Kitajsko (poglavje 4), ki že imajo manjša brezpilotna raketoplana, verjetno namenjena vojaškim dejavnostim, denimo delovanju v bližini drugih satelitov.

Video 1: Esin pojasnilnik

Video 2: Ponazoritev delovanja


Pulzarji – tisto drugo življenje zvezd

Pulzarji – tisto drugo življenje zvezd

Pred slabim tisočletjem, 4. julija 1054, je na nebu zasvetila nova zvezda. 23 dni je bila vidna tudi podnevi. Danes lahko na posnetkih občudujemo ostanke takratne supernove, ki jim pravimo meglica Rakovica. V središču meglice je pulzar, zgoščen ostanek zvezde, ki je takrat eksplodirala. Pulzarji pa nam pripovedujejo izredno zanimivo zgodbo o manj znanem poglavju iz življenja zvezd.

To zgodbo smo začeli odkrivati leta 1967, ko je astrofizičarka Jocelyn Bell Burnell prvikrat zaznala nenavadno utripanje, enakomerno pulziranje v radijskem spektru. Takoj se je pojavilo tudi tisto ne tako redko vprašanje, ki spremlja nenavadne signale iz vesolja: so to morda kakšni vesoljci? Ampak kmalu se je izkazalo, da je pravzaprav odkrila prvi pulzar, nenavadno utripajočo nevtronsko zvezdo. Danes jih poznamo že okoli 3000, med njimi 300 gamapulzarjev, poroča radijska novinarka Nina Slaček. Za več pojasnil o pulzarjih je v oddajo Radiosfera povabila astrofizičarko Gabrijelo Zaharijaš z Univerze v Novi Gorici, ki je sodelovala pri nastanku Fermijevega kataloga gamapulzarjev. Za poslušanje kliknite na zgornji pripetek ali tukaj.


FOTO: Webb in skrite strukture v 19 galaksijah

Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Janice Lee (STScI), Thomas Williams (Oxford), PHANGS Team
Foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Janice Lee (STScI), Thomas Williams (Oxford), PHANGS Team

Vesoljski teleskop James Webb se je lotil kar 19 galaksij, ki imajo disk obrnjen proti nam. Posnel jih je z instrumentoma NIRCam in MIRI v infrardeči svetlobi, s čimer je razkril številne zvezde in medzvezdni prah v doslej nedoseženi ločljivosti. Podrobnosti so na voljo tukaj, obsežna galerija pa tukaj.


FOTO: Hubble zagotovi nam bolj znane podobe

Foto: ESA/Hubble & NASA, R. J. Foley (UC Santa Cruz)
Foto: ESA/Hubble & NASA, R. J. Foley (UC Santa Cruz)

Hubblova ekipa je ta teden izpostavila fotografijo galaksije UGC 11105. Ta spiralna galaksija je oddaljena 110 milijonov svetlobnih let, je del ozvedja Herakleja. Podrobneje tukaj.

Nekatere zanimive slovenske strani o vesolju

Portal Vesolje.net
Portal v vesolje
Podkast Temna stran Lune (nova epizoda)
Podkast ApolloLajka (nova epizoda)
Revija Življenje in tehnika
Astronomska revija Spika
Revija Obramba
Agencija Tromba
Zavod Cosmolab
Spletna stran Andros
Astronomsko društvo Vega
Astronomsko društvo Orion
Astronomski krožek Gimnazije Šentvid
Fizik o vesoljskem vremenu: Sončni blog
Podkast Sončni blog (nova epizoda)


NOTICE:

Evropska vesoljska agencija zaposluje. Če vas zanima, kliknite tukaj.Arianespace bo po obsežnih preizkusih, ki so očitno bili dovolj uspešni, razgradil testni primerek rakete Ariane 6 in se pripravil na prvo izstrelitev, ki bo predvidoma poleti (poglavje 3). Več tukaj.Arianespace naj bi se zanimal za indijske rakete LVM3, ki bi lahko nadomestile Sojuze v njegovi ponudbi, piše zasebni medij ISRO Spaceflight.
Ameriška družba Virgin Galactic je opravila turistični parabolični polet čez višino 80 kilometrov, čemur rečejo polet v vesolje. Več tukaj, videopovzetek tukaj.Starlab Space, skupna družba Airbusa in Voyager Spacea, je za izstrelitev svoje prihodnje vesoljske postaje Starlab izbrala SpaceX-ov Starship. Čeprav ta še ni opravil niti ene orbite, že dobiva kupce, ki niso Nasa. Več tukaj.Ameriška vojska naj bi pobarala družbo SpaceX, ali lahko od nje kar odkupi enega ali več primerkov izstrelitvenega sistema Starship, piše Aviation Weekly.
Boeing meni, da bo lahko prvi polet nove vesoljske ladje CST-100 Starliner s posadko na MVP izvedel aprila.Podjetje Rocket Lab je v sredo uspešno izstrelilo Electron s štirimi sateliti na krovu. Prva stopnja se je s padalom spustila na morsko gladino. Rocket Lab jo želi vnovič uporabiti. Več tukaj, videopovzetek tukaj.Iran je izstrelil raketo Simorgh in v vesolje dostavil tri satelite, poroča Al Džazira. Videopovzetek tukaj.
Kitajska je v soboto s Šičanga (Xichang) izstrelila raketo Dolgi pohod-2C, z njo pa 11 satelitov Geely-02, piše Šinhua (Xinhua). Video tukaj. Istega dne je z morske platforme poletela raketa Smart Dragon-3 z devetimi sateliti (podatki, video).Kitajska in Rusija sta razpravljali, kako preprečiti oboroževalno tekmo v vesolju, piše ruski TASS.Kitajska lunarna komunikacijska sonda Čuečjao-2 (Queqiao-2) bo izstreljena v prvi polovici letošnjega leta, piše kitajski Šinhua (Xinhua).
Predvidoma 14. februarja bo izstreljena naslednja ameriška komercialna misija na Luno, IM-1, nastala v istem programu kot Peregrine. Več tukaj.Nasa je končala prvo fazo razvoja novih jedrskih reaktorjev, ki jih želi uporabljati na Luni (Fission Surface Power Project). Več tukaj.Japonski lunarni pristajalnik SLIM se je kljub pristanku "na glavo", po katerem je bil hitro ugasnjen, prejšnji teden znova prebudil in posnel nekaj fotografij. Zdaj so ga spet poslali v hibernacijo skozi lunarno noč, ki jo najbrž ne bo preživel. Več tukaj.
Nasa želi komercialni model uporabiti tudi pri raziskovanju Marsa. Zasebnim podjetjem želi plačati zgolj storitev dostave instrumentov v orbito okoli Marsa. Zasebni sektor je prosila za študije izvedljivosti, poroča ArsTechnica.
Nasin rover Perseverance je z radarjem našel ostaline, sedimentne plasti davnega jezera v kraterju Jezero na Marsu. Več tukaj in v Science Advances.
Nasin JPL je pripravil posebno spletno stran ob koncu misije Ingenuity z bogato foto- in videovsebino. Več tukaj.
40 ameriških kongresnikov poziva Belo hišo, naj vrne razvojni denar za misijo Mars Sample Return, torej misijo, ki naj bi v prihodnjem desetletju dostavila neokrnjen vzorec Marsa na Zemljo, in misijo, ki je v hudih denarnih in razvojnih težavah (poglavje 4). Pismo je na voljo tukaj (PDF).Nasa razmišlja, ali bi nemara lahko pripravila zelo poceni sondo za raziskovanje asteroida Apofis. Več tukaj. Tja sicer pravkar potuje OSIRIS-APEX, nekoč znan kot OSIRIS-REx.Inženirji so v Nasino sondo Europa Clipper, ki bo raziskovala Jupitrove ledene lune, vgradili vse instrumente. Do izstrelitve je še devet mesecev. Več tukaj.
Nemška vesoljska agencija DLR je izdala katalog virov rentgenske svetlobe, ki jih je med decembrom 2019 in junijem 2020 posnel instrument eROSITA na ruskem vesoljskem teleskopu Spektr-RG. Več tukaj. EROSITA je od začetka velike ruske invazije v Ukrajini ugasnjena.Nasin institut JPL je uspešno preizkusil koronograf za prihodnji vesoljski teleskop Roman. Več tukaj.Vesoljski teleskop XMM-Newton je posnel precej "nevzgojeno" črno luknjo, kot so se izrazili pri Esi. Več tukaj in v reviji Astrophysical Journal Letters.
Pred 30 leti, 3. februarja 1994, je bil ameriški raketoplan Space Shuttle prvič izstreljen k ruski vesoljski postaji Mir. Program Shuttle-Mir je tlakoval pot do Mednarodne vesoljske postaje. Posnetek izstrelitve in pristanka je na voljo tukaj, videopovzetek tukaj, tu pa je več podrobnosti.


NA VIDIKU:

Sobota, 3. februar – Falcon 9 – Starlink

Torek, 6. februar – Falcon 9 v PACE