Sojuz bo od prihodnjega leta edino vesoljsko prevozno sredstvo za astronavte. Foto: EPA
Sojuz bo od prihodnjega leta edino vesoljsko prevozno sredstvo za astronavte. Foto: EPA

Upokojitev ameriških raketoplanov enkrat prihodnje leto bo pomenila manj možnosti za človeške polete na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in sovjetsko plovilo Sojuz bo tako vsaj za nekaj časa ostalo edini način prevoza astronavtov iz drugih držav, ki sodelujejo pri projektu ISS.

ESA je Rusijo že zaprosila, da poveča letno proizvodnjo s štirih na pet Sojuzov, da bi tako lahko kupila svoje plovilo, če je mogoče skupaj s Kanado, ki si prav tako želi zagotoviti sedež za nadaljnje poti v vesolje.

Pogovori o evropskem nakupu Sojuza so potekali na nedavnem letalskem in vesoljskem salonu MAKS 2009 v Moskvi, pristojna za človeške polete pri agenciji Simonetta Di Pippo pa je za BBC povedala, da bi se lahko z Rusi o nakupu dogovorili do leta 2013.

"Od leta 2013 bi si želeli polet vsaj enega evropskega astronavta na leto in to lahko storimo na več načinov. Eden izmed teh je nakup celega Sojuza," je pojasnila Di Pippova.

Več tovora iz Francoske Gvajane
Napovedana izstrelitev ruske rakete Sojuz iz evropskega izstrelišča v Francoski Gvajani pa je bila prestavljena na prihodnje leto. Z izstrelitvami iz Francoske Gvajane bi zaradi njene bližine ekvatorja in posledično večjega pospeška Sojuz v vesolje ponesel tri in ne le 1,7 tone tovora, kot velja zdaj, ko izstrelitve potekajo v ruskem vesoljskem izstrelišču Bajkonur v Kazahstanu.