Znameniti teleskop Hubble vstopa v 25. leto delovanja. Foto: Esa
Znameniti teleskop Hubble vstopa v 25. leto delovanja. Foto: Esa

24. aprila 1990 ga je Discovery ponesel v vesolje. Od takrat naprej kroži približno 560 kilometrov nad našimi glavami pri hitrosti 27.000 kilometrov na uro in pri tem še vedno povsem natančno fotografija milijarde kilometrov oddaljene objekte.

V 24 letih je opravil milijon opazovanj na 38.000 nebesnih ciljih, ki so zavzela kar 100 terabajtov spominskega prostora.

V enem mesecu proizvede dodatnih 844 gigabitov in jih bo proizvajal še nekje do polovice prihodnjega desetletja, ko ga bo gravitacija polagoma potegnila nazaj v gostejše dele Zemljine atmosfere.

Še prej ga bo predvidoma zamenjal že dolgo napovedovani Webbov vesoljski teleskop, ki pa ne bo krožil okoli Zemlje, temveč bo lociran na posebni gravitacijski točki približno milijon in pol kilometrov stran.

Hubblov vstop v 25. leto delovanja sovpada z MMC-jevim tematskim dnevom vesolja. Ob tej priložnosti smo zbrali kopico najlepših Hubblovih posnetkov, začinjenih z drugimi viri - da bo potovanje od Zemlje do zibelke vesolja lažje in bolj smiselno.