Najlepši pogled na mrk so imeli v Tokiu. Foto: Reuters/EPA
Najlepši pogled na mrk so imeli v Tokiu. Foto: Reuters/EPA

Luna, ki se je postavila med Sonce in Zemljo, tokrat namreč ni povsem "prekrila" Sonca, saj je trenutno na točki, ki je od Zemlje najbolj oddaljena, zato so lahko ljubitelji astronomije opazovali t. i. ognjeni obroč - tanek pas Sonca, ki je bil z Zemlje še viden.

Najlepše je bil sončni mrk videti na Japonskem, ponekod na Kitajskem, Tajvanu in Filipinih, kjer so astronomska društva organizirala številna množična opazovanja, osnovne in srednje šole so priredile ekskurzije na kraje, kjer je mrk najlepše opazovati ipd. Tisti, ki možnosti, da bi (po)gledali v nebo, niso imeli, so lahko mrk spremljali v živo prek televizijskih sprejemnikov.

Pogled na mrk z najvišje gore Japonske
Japonski elektronski velikan Panasonic pa je šel celo tako daleč, da je poslal posebno odpravo na vrh gore Fudži, kjer so naravni pojav posneli z opremo na sončno energijo. "Naš cilj je, da posnamemo najlepši vsakoletni mrk na svetu z najvišje gore na Japonskem," so po poročanju BBC-ja pojasnili v Panasonicu.

V Tokiu so sicer imeli precejšnjo srečo, saj je ob začetku mrka še rahlo rosilo, nato pa so se oblaki razkadili in ponudil se je pogled na čudovit pojav. Precej razočarani nad mrkom oz. vremenom pa so bili astronomski navdušenci v Hongkongu, kjer so pogled na mrk ves čas kvarili dež in gosti oblaki.

Kot omenjeno, so delni sončni mrk lahko opazovali tudi na zahodu ZDA (v zveznih državah Kalifornija, Nevada, Nova Mehika ipd.) in v Mehiki.